Νέο πρόεδρο έχει από σήμερα η Πορτογαλία από την πρώτη Κυριακή. Η εκλογή του Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, από το κεντροδεξιό PSD επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις και τα exit poll. Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει ενώ η μόλις δύο μηνών κυβέρνηση των Σοσιαλιστών καλείται να τηρήσει λεπτές ισορροπίες μεταξύ των αριστερών κομμάτων που την στηρίζουν διά της ανοχής και των Βρυξελλών. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση των σοσιαλιστών δεν θα καταφέρει να εκτίσει την πλήρη θητεία της και έτσι ο νέος πρόεδρος θα μπορέσει να παίξει σημαίνοντα ρόλο, είτε ως διαμεσολαβητής μεταξύ κομμάτων είτε χρησιμοποιώντας τη θέση του να διαλύσει τη βουλή και να κηρύξει εκλογές εκ νέου.
Ο ντε Σόουσα απέσπασε το 52% των ψήφων, αφήνοντας αρκετά πίσω του τον κοντινότερο υποψήφιο, τον Σαμπάιου ντα Νόβοα με 22,89%. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 48,84%.
Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο ανεξάρτητος αριστερός υποψήφιος Αντόνιου Σαμπάιο ντα Νόβοα, με ποσοστό 22,01%. Ο Σαμπαίο ντα Νόβοα παραδέχθηκε την ήττα του όταν έφτασε γύρω στο 23% των ψήφων.
Η έκπληξη των εκλογών ήταν η Μαρίζα Ματίας, η υποψήφια του Αριστερού Μπλοκ, που ηρθε τρίτη με ποσοστό 10%, υπερδιπλάσιο από το ποσοστό που συγκέντρωσε η σοσιαλίστρια πρώην υπουργός Μαρία ντε Μπελέ Ροζέιρα (4,27%).
Στην πέμπτη θέση, με 3,87%, βρίσκεται ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Έντγκαρ Σίλβα.
Στην νικητήρια ομιλία του, ο σοσιαλδημοκράτης Ρεμπέλου ντε Σόουζα, 67, είπε ότι θα εργαστεί για να προωθήσει τη συναίνεση και να επιδιορθώσει τους διχασμούς που δημιουργήθηκαν μετά από τις προηγούμενες εκλογές. Η θέση του προέδρου της Πορτογαλίας είναι κυρίως εθιμοτυπική αλλά ο ίδιος παίζει σημαντικό ρόλο σε καιρούς πολιτικής ανασφάλειας, όπως αυτή που έχει επικρατήσει στη χώρα από τα ασαφή αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διαλύσει τη βουλή και να απολύσει τον πρωθυπουργό.
«Αυτές οι εκλογές φέρνουν σε πέρας μια μεγάλη προεκλογική πορεία […] η οποία ανησύχησε τη χώρα και δίχασε μια κοινωνία ήδη ζημιωμένη από χρόνια κρίσης. Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να αποτραυματίσουμε, να ξεκινήσουμε μια οικονομική, κοινωνική και πολιτική ειρήνευση», είπε ο νέος πρόεδρος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, όπου διδάσκει.
«Πρέπει να ευθυγραμμίσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη με οικονομική ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα, χωρίς να συμβιβάσουμε την οικονομική σταθερότητα για την οποία τόσοι Πορτογάλοι θυσίασαν τόσα πολλά για χρόνια», είπε, αναφερόμενος στην προσπάθεια τα τελευταία χρόνια της ενοποίησης του προϋπολογισμού που βοήθησε την Πορτογαλία να βγεί από μια οξεία κρίση δανεισμού.