Διεθνή

«Πολύ σημαντικές» κυρώσεις σε βάρος όποιου υποστηρίζει το Μαδούρο προαναγγέλλουν οι ΗΠΑ


Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν χθες Τρίτη ότι ετοιμάζονται να επιβάλλουν «πολύ σημαντικές» κυρώσεις σε βάρος ξένων χρηματοοικονομικών θεσμών που προσφέρουν υποστήριξη στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αναγκάσει να εγκαταλείψει την εξουσία πάση θυσία.

Αυτές οι «επιπρόσθετες, πολύ σημαντικές κυρώσεις» θα ανακοινωθούν «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», διεμήνυσε ο Έλιοτ Έιμπραμς, ο επιτετραμμένος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ για την κρίση στη Βενεζουέλα. Διευκρίνισε ότι οι αμερικανικές αρχές θα στοχοθετήσουν ακόμη κι άλλους υποστηρικτές του Μαδούρο, ανακαλώντας περισσότερες βίζες, όπως έχουν ήδη κάνει στις περιπτώσεις 250 προσώπων.

Τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε μια ρωσική τράπεζα, την Evrofinance Mosnarbank, λόγω των υπηρεσιών που προσφέρει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Πέραν των κυρώσεων πάντως η Ουάσινγκτον, που έχει αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, διαθέτει μάλλον λιγοστές επιλογές για να αναγκάσει τον Μαδούρο να αποχωρήσει, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας διατηρεί τη στήριξη των ένοπλων δυνάμεων στη χώρα σε κρίση.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν απόλυτα τον μεταβατικό πρόεδρο» Γκουαϊδό και «θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να τερματιστεί ο σφετερισμός της προεδρίας της Βενεζουέλας από τον Μαδούρο», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Ο ίδιος απαίτησε από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας να εγγυηθούν την «προστασία του λαού της Βενεζουέλας» και διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν να δώσουν λόγο ως προς αυτό. 

Ο Έιμπραμς εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία του διότι άρχισε να διενεργείται έρευνα σε βάρος του Γκουαϊδό από τη δικαιοσύνη στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Πρόκειται για «μια απειλή εναντίον του μεταβατικού προέδρου Γκουαϊδό», έκρινε.

 Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας κατηγορείται ότι ενέχεται σε «δολιοφθορά» του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας, που αντιμετωπίζει εδώ και μέρες μια από τις χειρότερες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία του.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο κάνει λόγο για σαμποτάζ και κυβερνοεπιθέσεις των ΗΠΑ, με στόχο κυρίως τον μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό της χώρας. Η Ουάσινγκτον διαβεβαιώνει ότι δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

Η επιδείνωση της κατάστασης που προκάλεσε η γενικευμένη διακοπή του ρεύματος στη Βενεζουέλα ήταν ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε η κυβέρνηση Τραμπ για την απόσυρση του διπλωματικού της προσωπικού από τη λατινοαμερικάνικη χώρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η παρουσία της αμερικανικής πρεσβείας «έχει μετατραπεί σε εμπόδιο».

Ερωτηθείς εάν αυτή η απόσυρση των διπλωματών αποτελεί το προοίμιο άλλων ενεργειών, πιθανόν στρατιωτικών, από πλευράς της Ουάσινγκτον προκειμένου να μπει στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει στείλει με προορισμό τους υποστηρικτές του Γκουαϊδό, ο Έιμπραμς απάντησε «όχι».

«Αυτό δεν αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Βενεζουέλας», είπε. «Τίποτε δεν έχει αλλάξει: συνεχίζουμε να λέμε, κι είναι αλήθεια αυτό, ότι όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι», πρόσθεσε.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης