Πολιτική

Πολωτική αντιπαράθεση για τις υποκλοπές στη Βουλή – Τι είπαν Μητσοτάκης και Τσίπρας


Πολωτική αντιπαράθεση επικρατεί στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το ν/σ που αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην ΕΥΠ, με πρωταγωνιστές του Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τον πρωθυπουργό, στον οποίο καταλόγισε την κύρια ευθύνη για τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, μέσω του μηχανισμού-που όπως τόνισε- δημιουργήθηκε και ελέγχεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι δημιουργεί τοξικό πολιτικό κλίμα. Πέταξε, μάλιστα, το γάντι στον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Παράλληλα δεν παρέκλινε από τη βασική πολιτική-επικοινωνιακή γραμμή που έχει υιοθετήσει για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Εθεσε εαυτόν εκτός κάδρου ευθυνών και χρησιμοποιώντας θεσμική ρητορική, σημείωσε ότι η ΕΥΠ πρέπει να αναδιοργανωθεί, για να γίνουν διαφανείς και αποτελεσματικές οι διαδικασίες που ακολουθεί.

Τσίπρας: Ενοχος και δειλός ο Μητσοτάκης

Ειδικότερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μετέτρεψε από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του την ΕΥΠ σε «οικογενειακή υπόθεση», ενώ, όπως είπε, εδώ και ενάμιση μήνα κρύβεται και αρνείται να έρθει στη Βουλή να απαντήσει στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που αποδεικνύει την «ενοχή και τη δειλία» του.

Ακολούθως έθεσε μία σειρά ερωτήματα στον πρωθυπουργό: «Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ; Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα; Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά».

Μητσοτάκης: Κάποια στιγμή θα απολογηθείτε κ.Τσίπρα

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, αφού «φρόντισε» να επαναλάβει ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, μίλησε για τη θεσμική και ουσιαστικά ανάγκη αλλαγών στην ΕΥΠ. Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να οριοθετήσει ένα νέο πεδίο στο οποίο οφείλουν να κινούνται όλοι. Στην ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου πλαισίου θεωρώ ότι συμφωνούμε όλοι, ακόμα και όσοι διατυπώνουν ενστάσεις επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου. Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελεί ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να εξαπολύσει τα «πυρά» του προς τον Αλέξη Τσίπρα, για τους δικούς του χειρισμούς που αφορούσαν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. «Γιατί επιμένετε να συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με κακόβουλα λογισμικά;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Αλέξη Τσίπρα και συνεχίζοντας του είπε: «Ποιες άλλες παρακολουθήσεις έγιναν επί των ημερών σας πέραν του κ. Πιτσιόρλα; Ήταν ενεργό το λογισμικό Pegasus από το 2016; Μήπως χρησιμοποιήθηκε για την υπονόμευση τηλεφώνων των πολιτικών σας αντιπάλων; Γιατί αλλάξατε το 2018 το νόμο και αφαιρέσατε το δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ; Και έχετε και μια ωραία αιτιολογική έκθεση από το 2018 και γράφατε «σχετιζόμενο με την εθνική ασφάλεια είναι άκρως απόρρητο». Δεν θα διαβάσω τοποθέτηση στελέχους της ΝΔ. Θα σας πω τι λέει ο κ. Αλιβιζάτος γιατί το κάνατε. «Υπήρχε και ο εισαγγελέας που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί υπήρχε τότε ένας εισαγγελέας που αρνείτο τα αιτήματα που του έστελνε ο κ. Ρουμπάτης». Διαβάστε το. Και εσείς κ. Κατρίνη» είπε.

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Καταλάβαμε, έστελνε αιτήματα ο κ. Ρουμπάτης, τον βγάλαμε το δεύτερο εισαγγελέα. Και εσείς μας κουνάτε το δάκτυλο και οργίζεστε τώρα. Ίσως η νευρικότητά σας προκαταλαμβάνει την επόμενη ερώτησή μου. Έρχομαι στο πιο κρίσιμο ερώτημα. Γιατί πέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019 αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Και γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών; Ποιους αθωώνατε; Κάποια στιγμή θα απολογηθείτε κ. Τσίπρα για αυτόν τον ποινικό κώδικα. Ευρωεκλογές του 2019, πριν από 15 ημέρες έχετε κάνει ότι «από το Μητσοτάκη δεν υπάρχει μία περίπτωση να χάσω». Το βράδυ είπατε άκουσα το μήνυμα και οδηγώ τη χώρα σε εθνικές εκλογές. Αλλά κρατήσατε τη βουλή ανοικτή μία εβδομάδα για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, τον νέο ποινικό κώδικα. Πόσες άλλες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με αυτό το νέο ποινικό κώδικα; Τι άλλο θα βρούμε;»


.
 

Διαβαστε επισης