Με Άποψη

Το πολλαπλό στρατηγικό παιχνίδι του Ερντογάν και το παζάρι με τις ΗΠΑ


Η Τουρκία από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία διάλεξε για μία ακόμη φορά το ρόλο του «επιτηδείου ουδετέρου» εξυπηρετώντας και την Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά και τη Δύση, ενώ και για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παζαρεύει από την παράδοση αντιπάλων των Ερντογάν μέχρι -ανεπίσημα- οπλικά συστήματα.

Παράλληλα η Άγκυρα βρήκε ευκαιρία να κάνει επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, κατά των Κούρδων, αν και προσβλέπει και στην κατάληψη παραγωγικών πηγών στη Συρία. Στο πλαίσιο των προκλήσεων δεν άφησε ανενόχλητη και την Ελλάδα, στις οποίες περιλαμβάνεται ένα πλήρες φάσμα ενεργειών και δηλώσεων.

Από δηλώσεις του ιδίου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων υπουργών και αξιωματούχων, έως μεταναστευτικές ροές και παραβιάσεις και υπερπτήσεις σε ελληνικά εδάφη.

Οι επιδιώξεις του Ερντογάν έχουν ανακοινωθεί από τον ίδιο και δεν είναι άλλες από την ισχυροποίηση του ρόλου της Τουρκίας στο διεθνές σύστημα και τώρα που υπάρχει μια σχετική αστάθεια είναι η ευκαιρία να πετύχει κάτι.

Ειδικά με την Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα ερευνητικά και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο παράλληλα με τις μεταναστευτικές ροές, ενώ οι Επιτελείς σημειώνουν ότι είναι πιθανή η πρόκληση ενέργειας προβοκάτσιας ή πρόβας θερμού επεισοδίου.

Στη Συρία θα επιδιώξει να επεκτείνει τις «ζώνες» όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίο Ερντογάν, που αυτό μεταφράζεται ως νέες επιχερήσεις κυρίως κατά των Κούρδων. Η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει τόσο μη επανδρωμένα μέσα τα οποία και εξελίσσει όσο και τις μισθοφορικές δυνάμεις που διαθέτει.

Επιχειρήσεις κάνει και στο Ιράκ με τη Βαγδάτη να διαμαρτύρεται μεν, αλλά να μη θέλει ή να μη μπορεί να αντιδράσει.

Παράλληλα συνεχίζει το παζάρι στον πόλεμο στην Ουκρανία τροφοδοτώντας το Κίεβο με όπλα, τα οποία όπως λέει «πουλάει», αλλά διατηρεί και τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Με τις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ένα ανατολίτικο παζάρι που ξεκινάει από τα εξοπλιστικά και γι' αυτό παρουσιάζεται δυσαρεστημένη με τις ελληνικές αγορές αεροσκαφών. Η ίδια η Τουρκία μέσα από τα φιλοκυβερνητικά μέσα σε ολόκληρο το χρονικό διάστημα της οικονομικής κρίσης διατυμπάνιζε ότι η χώρα μας είναι αδύναμη στρατιωτικά και η ίδια «αστακός». Πάντως με βάση τις διαρροές και τα παρακάλια στις ΗΠΑ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι διαταράσσεται η ισορροπία στο Αιγαίο με τις αγορές της Ελλάδας και αναφέρθηκε στα Rafale, τα F-16V και τα F-35. Οι ίδιες διαρροές διαβεβαίωσαν τον Τσαβούσογλου ότι δε θα διαραχθεί η ισορροπία.

Η Τουρκία θα πάρει τελικά τα F-16V, αλλά θα παραμείνει προσωρινά εκτός του F-35, μέχρι να αποκτηθούν κοινοί τύποι αεροσκαφών και από τις δύο χώρες.

 

 

Διαβαστε επισης