Με πολυμέτωπα πεδία έντασης βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση.
Με μπλόκα στα μπλόκα και επ' αόριστον αποκλεισμούς, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, με το παζλ να συμπληρώνεται από εντάσεις για τη δημιουργία των Hot spots από κατοίκους που διαφωνούν με το σχέδιο της κυβέρνησης και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας συναντάται για δεύτερη φορά στην Τουρκία με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ χθες σε μήνυμά της ζήτησε ακόμη μια φορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. ώστε να διατηρηθεί, η ζώνη Σένγκεν.
Για την προσφυγική κρίση, θα συζητήσει την Κυριακή στο Στρασβούργο η καγκελάριος και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Οι δύο ηγέτες έχουν δώσει "ραντεβού" για το απόγευμα της Κυριακής στο Στρασβούργο, σε μια ανεπίσημη συζήτηση. Η συνάντηση αυτή, που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, διεξάγεται λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Ούτε η Μέρκελ, ούτε και ο Ολάντ θα κάνουν κάποια δήλωση κατά την άφιξή τους και μετά τη λήξη της συνάντησής τους.
Ωστόσο, απογοητευμένος από το γεγονός ότι πρόσφυγες συνεχίζουν να συρρέουν στην Ελλάδα παρά τη συμφωνία της 29ης Νοεμβρίου ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες για την επιβράδυνση των ροών, ο ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε πως η Τουρκία πρέπει να επιδείξει αποτελέσματα έως τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.
Από την Αυστρία ο Κουρτς επανήρθε προκλητικότερος
«Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να περιμένω μέχρι να αντιληφθεί επιτέλους η Ελλάδα πως απαιτείται μια λύση στην προσφυγική κρίση», αναφέρει σε μία εκ νέου κριτική εναντίον της Αθήνας, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, σε δηλώσεις του, μετά τις εργασίες της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, όπως μετέδωσαν το απόγευμα αυστριακά ΜΜΕ.
«Στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή ελάχιστοι συνειδητοποιούν το πρόβλημα» υποστηρίζει ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες και τους προηγούμενους μήνες δεν αφήνει ευκαιρία να μην επιτεθεί φραστικά εναντίον της Ελλάδας.
Την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει την πλήρη στήριξή του στις απειλές που είχε εξαπολύσει η συνάδελφός του, υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ -επίσης του Λαϊκού Κόμματος-, για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.
FT: Η ΕΕ σχεδιάζει να αναπτύξει στρατό στα σύνορα Ελλάδας - ΠΔΓΜ
Tην ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα των FT που ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης επεξεργάζονται σχέδιο να κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες κατά παράβαση των ανθρωπιστικών αρχών και των αρχών αλληλεγγύης που έχουν συνυπογράψει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αναπτύξει στρατό στα σύνορα Ελλάδας - ΠΔΓΜ, σε μία προσπάθεια ανακοπής των μεταναστευτικών ροών προς τη Βόρεια Ευρώπη.
Το σχέδιο αποκτά περισσότερους υποστηρικτές τόσο στο Βερολίνο, όσο και στις Βρυξέλλες, καθώς υπάρχουν χώρες που επικαλούνται αδυναμία της Ελλάδας να περιφρουρήσει επαρκώς τα θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε.
«Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες αποστολής στρατιωτών στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα» δηλώνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο προτάθηκε για πρώτη φορά από τη Σλοβενία, τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τους FT.