Πολιτική

Πολιτικός εφιάλτης στη Γερμανία, η ακροδεξιά «άλωσε» και το Βερολίνο


 Σοκ στη Γερμανία και ανησυχίες σε ολόκληρη της Ευρώπη προκαλεί το αποτέλεσμα  των εκλογών  στο ομόσπονδο κρατίδιο του Βερολίνου: Το ακροδεξιό-ξενοφοβικό AfD εισέρχεται θριαμβευτικά στην τοπική Βουλή, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ συγκεντρώνουν το χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας τους. Πρώτο κόμμα οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι  μαζί με την Αριστερά (Die Linke) και τους Πράσινους εξασφαλίζουν απόλυτη πλειοψηφία και αναμένεται να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφήνοντας εκτός το κόμμα της καγκελαρίου, με το οποίο μέχρι τώρα συγκυβερνούσαν.

Οι διαγραφόμενες μεγάλες αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσουν έντονες διεργασίες σε εσωτερικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγκάζοντας τη Μέρκελ να αλλάξει την πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό  και να επανέλθει στη «γραμμή Σόιμπλε» στα ζητήματα λιτότητας και δημοσιονομική πειθαρχίας της ΕΕ.

Καταλύτης για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος  στο Βερολίνο είναι το προσφυγικό, το οποίο προκαλεί έντονες κοινωνικές  και πολιτικές διεργασίες, αξιοποιούμενο προπαγανδιστικά από ξενοφοβικά- αντιμεταναστευτικά κινήματα, ακροδεξιούς ακτιβιστές και ευρωσκεπτικιστές.

Είναι το δεύτερο εκλογικό «χαστούκι» για τη Μέρκελ και την πολιτική ανοικτών θυρών που ακολουθεί στο προσφυγικό, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο της εκλογικής καμπάνιας του AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία»). 

Είχε προηγηθεί το αποτέλεσμα-κόλαφος στις εκλογές του ομόσπονδου κρατιδίου Μεκλεμβούργου – Πομερανίας (τόπου εκλογής της Μέρκελ), όπου οι Χριστιανοδημοκράτες σημείωσαν επίσης  ιστορικό χαμηλό ποσοστό ψήφων, ενώ το ακροδεξιό AfD  ανεδείχθη τρίτο κόμμα και μπήκε στην τοπική Βουλή.

Αναγκαστική αλλαγή πολιτικής

Το υψηλό ποσοστό (11,5% σύμφωνα με τα exit poll) που εξασφαλίζει το AfD στο Βερολίνο – παραδοσιακό προπύργιο των σοσιαλδημοκρατών και της αριστεράς), δείχνει ότι τα ξενοφοβικά κηρύγματα, τα αντιμεταναστευτικά συνθήματα και οι εθνικιστικές κορώνες βρίσκουν πλέον απήχηση σε όλα τα στρώματα  του γερμανικού πληθυσμού

Το AfD προσελκύει βέβαια κυρίως δεξιούς-συντηρητικούς ψηφοφόρους, ψαλιδίζοντας τα ποσοστά των χριστιανοδημοκρατών. Το CDU  και η υπερσυντηρητική βαυαρική του πτέρυγα (CSU) θα πιέσουν λοιπόν τη Μέρκελ να αλλάξει πολιτική όχι μόνον  στο προσφυγικό, αλλά  και στα  ευρωπαϊκά ζητήματα, υιοθετώντας σκληρότερη στάση στα θέματα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της λιτότητας.

Ο νέο πολιτικός χάρτης

Σύμφωνα με τα exit poll και τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την καταμέτρηση ψήφων,  οι Χριστιανοδημοκράτες συγκεντρώνουν 18%  (έναντι 23,3% στις προηγούμενες εκλογές του 2011) – το χαμηλότερο ποσοστό τους στο Βερολίνο μετά την ενοποίηση της Γερμανίας.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αναδεικνύεται πρώτο με 23%. Οι Σοσιαλδημοκράτες προσανατολίζονται πλέον στη συγκρότηση νέου  κυβερνητικού σχήματος  στο ομόσπονδο κρατίδιο του Βερολίνου και θα συνεργασθούν πιθανότατα με τους Πράσινους και την Αριστερά, εγκαταλείποντας τους Χριστιανοδημοκράτες.

Οι Πράσινοι και η Aριστερά (Die Linke) παλεύουν για την τρίτη θέση, συγκεντρώνοντας στα exit poll 16,5%. Οι Φιλελεύθεροι («Ελεύθεροι Δημοκράτες»-FDP) παίρνουν 6,5%