Πολιτική

Πολιτική κόντρα με φόντο τα ΕΛΠΕ


Αντικείμενο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή γίνεται το ιδιοκτησιακό μέλλον των ΕΛΠΕ, με το οποίο συναρτώνται τα δικαιώματα έρευνας-εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Η κυβέρνηση ετοιμάζει σενάρια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της εταιρείας χωρίς να ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της διατήρησης  υψηλού ποσοστού κρατικής συμμετοχής, ώστε το Δημόσιο να συνεχίσει να ασκεί ουσιαστική παρουσία στην έρευνα, τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση συμβάσεων που αφορούν έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Υπέρ των συμβάσεων τάχθηκαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ενώ καταψηφίζουν  οι του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ, το οποίο ζήτησε και τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν θα προχωρήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, παραδίδοντας την εταιρεία στον όμιλο Λάτση – ο οποίος είναι ρεαλιστικά ο μοναδικός υποψήφιος αγοραστής του πακέτου που θα διαθέσει το Δημόσιο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών», τονίζοντας: «Η επιλογή μας για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων βασίστηκε στην προϋπόθεση ύπαρξης ενός σοβαρού δημόσιου βραχίονα άσκησης πολιτικής, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, με ισχυρή τη συμμετοχή του Δημοσίου. Αντίθετα η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του Δημοσίου από τα ΕΛΠΕ».

Ο κ. Ζαχαριάδης, απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό,Κωστή Χατζηδάκη, τόνισε: «Πουλάτε ή δεν πουλάτε, κ. Χατζηδάκη;» και πρόσθεσε: «Εγώ καταλαβαίνω ότι πουλάτε. Αν κάνω λάθος, πείτε το καθαρά. Δεσμευτείτε. Πείτε ότι δεν πουλάτε.
»Το 2014 τα Ελληνικά Πετρέλαια παρουσίασαν ζημίες 368 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα η εταιρεία παρουσιάζει ρεκόρ κερδοφορίας. Πρόκειται για έναν από τους πιο κερδοφόρους ομίλους στην Ελλάδα -στον οποίο το Δημόσιο συμμετέχει κατά 35,5%. Δραστηριοποιείται σε πέντε χώρες με σαράντα τρεις εταιρείες, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και 60% εξαγωγές».

Σχολίασε και τον κυβερνητικό ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι την υποχρέωση ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ την κληρονόμησε λόγω των συμφωνιών που είχε συνάψει με τους Θεσμούς  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Η υποχρέωση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, όπως ακούστηκε προηγουμένως, κληροδοτήθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ το 2015. Με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια έπαψε να υφίσταται», είπε ο κ. Ζαχαριάδης και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, πέτυχε σε ενδεχόμενο πώλησης ποσοστού των ΕΛΠΕ, το Δημόσιο να διατηρεί ισχυρό μετοχικό μερίδιο όπως και τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων».

Χατζηδάκης: Μικρό το κακό...

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τις δικές του συμβάσεις, τις συμβάσεις που υπέγραψε δέκα μέρες πριν τις εκλογές, σε πανηγυρική συνεδρίαση στο κέντρο της Αθήνας».
Ο υπουργός απάντησε και στην εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Δημόσιο θα αποσυρθεί από τα ΕΛΠΕ στις γεωτρήσεις. «Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία μετόχων, δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό. Υπάρχει ένα πλάσμα της φαντασίας σας. Μην παρασύρεστε από τέτοιες εκτιμήσεις, διότι πίσω μπορεί να έχει η αχλάδα την ουρά», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και συνέχισε: «Εμείς δεν έχουμε πρόθεση το Δημόσιο να αποσυρθεί συνολικά από τα ΕΛΠΕ. Αλλά ακόμη και να είχαμε τέτοια πρόθεση, θέλω να σας πω ότι τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν σε δύο μόνο συμβάσεις έρευνας-εκμετάλλευσης, και είναι διαχειριστής μόνο σε μία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ