Πολιτική

Πολιτική κόντρα για το Μεταναστευτικό


Στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων αρχών υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι θέλει να θέσει τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά νησιά για το προσφυγικό. Πιο αναλυτικά, με τροπολογία που θα ψηφιστεί το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή συστήνεται για πρώτη φορά Μητρώο Μελών ΜΚΟ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εν λόγω Οργανώσεις βγαίνουν από το καθεστώς ανωνυμίας, αποκτούν «ονοματεπώνυμο» και αναγκάζονται να υπαχθούν στη σχετική διαδικασία πιστοποίησης. Παράλληλα, προβλέπεται ο ορισμός Ειδικού Γραμματέα ΜΚΟ ο οποίος θα επιληφθεί του Μητρώου. Κατά τις ίδιες πηγές, το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τάξη στον χώρο των ΜΚΟ.

«Με την τροπολογία που ψηφίζεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συστήνεται για πρώτη φορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η ρύθμιση προβλέπει για πρώτη φορά ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές με ονοματεπώνυμο. Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών», υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου, ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές, ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση - ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους - πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται. Επίσης θα οριστεί Ειδικός Γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.

Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα.

ΜΚΟ στην Ελλάδα: «Στόχος να υπάρξει έλεγχος», λέει ο Πέτσας

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην τροπολογία για τη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που ψηφίζεται στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «στόχος είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο».

Μουζάλας: Η Κυβέρνηση θέλει να προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις

«Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια είναι το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης, όσο και αν ακούγεται βαρύ. Ο περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης, ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ο ίδιος εν τέλει ο κ. Μητσοτάκης, γιατί ο κ. Στεφανής υπαγόταν στον κ. Μητσοτάκη, έχουνε μία απεριόριστη ευθύνη για όλα αυτά τα οποία γίνονται και τα θέλανε» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας «Ο κ. Μουτζούρης έχει μία απίστευτη συμβολή. Είμαστε επτά μήνες μετά και δεν συζητάμε ούτε για ένα συγκεκριμένο μέτρο. Ακόμη κι αυτό, το επικίνδυνο και γελοίο σχέδιο για πλωτό φράγμα, σχέδιο είναι».

«Πιστεύω ακράδαντα πια ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει κοινωνικές εκρήξεις, οι οποίες οδηγούν σε κοινωνικούς αυτοματισμούς, όπως αυτό που συνέβη στη Μόρια και στη Μυτιλήνη, είναι πολιτική αυτό το πράγμα. Είναι κάτι αντίστοιχο, αλλά σε ένα εκρηκτικό πια επίπεδο, αυτού που είχε πει ο Σαμαράς, «ανακαταλάβετε τις πόλεις», συμπλήρωσε ο κ. Μουζάλας., καταλήγοντας «οι νησιώτες νιώθουν εγκαταλελειμμένοι και είναι εγκαταλελειμμένοι, αντιδρούν όπως αντιδρούν. Σηκώνει μία κριτική, για ποιο λόγο μπαίνουν εκεί άνθρωποι αμιγώς φασιστικής ιδεολογίας και δυστυχώς οι νησιώτες μέσα στην ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, αποδέχονται αυτό το πράγμα».

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση στη Βουλή

Έντονη ήταν η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά την συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας για το άσυλο, που βάζει στο “μικροσκόπιο” τις ΜΚΟ.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος των επιστροφών και πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα νησιά. "Υπάρχει πρόβλημα στα νησιά, δεν πιάσαμε την ταχύτητα που θέλαμε στη διαδικασία των επιστροφών, το αναγνωρίζω", είπε για να διευκρινίσει πως στόχος που έχει τεθεί είναι οι 200 επιστροφές την εβδομάδα. Από τις αρχές του έτους, όπως είπε, έχουν γίνει 7 επιστροφές.

Στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, ανέφερε πως πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση των ροών και δεύτερη η στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ενώ προανήγγειλε τη θέσπιση Ειδικού Γραμματέα που θα εποπτεύει αποτελεσματικά το Μητρώο με την καταγραφή των ΜΚΟ.

"Προφανώς υπήρξε υποκίνηση απο την εξαθλιωμένη κατάσταση που διαβιούν, αυτό τους υποκίνησε", ανέφερε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ για ακροδεξιά ρητορική που πυροδότησε ακραίες καταστάσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου σε 55.609 ανέρχονται οι συλληφθέντες στα ελληνοτουρκικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια) από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές το β΄ εξάμηνο του 2019.

Εξάλλου σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται «Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει εδώ και τώρα σε μαζικό απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στη Λέσβο και στα αλλά νησιά του Αιγαίου. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων σε άθλιες συνθήκες, είναι εκρηκτική και επικίνδυνη:

  • Να σταματήσει η κυβέρνηση να “ρίχνει λάδι στη φωτιά”, καθώς με την καταστολή κατά των προσφύγων και τον εμπαιγμό σε βάρος των κατοίκων, επιχειρεί να επιβάλλει τη δημιουργία και νέων κλειστών δομών στα νησιά, ώστε να συνεχιστεί εκεί ο διπλός εγκλωβισμός των προσφύγων-μεταναστών, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  • Να σταματήσει κάθε εμπλοκή ΜΚΟ στο προσφυγικό και κάθε χρηματοδότησή τους για αυτό το ζήτημα. Ο έλεγχος τους -που δήθεν επιδιώκει η κυβέρνηση- είναι κοροϊδία, εφόσον αυτές λειτουργούν και χρηματοδοτούνται με κανόνες που καθορίζει η ΕΕ.
  • Να κλείσουν τώρα τα hot spot στα νησιά και να μην ανοίξουν νέα, ούτε ανοικτά ούτε κλειστά.
  • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.
  • Να πιεστεί η ΕΕ, ώστε να δεχθεί τους πρόσφυγες-μετανάστες.
  • Να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή από τη Συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots, ως μόνιμο προσωπικό, σε κρατικές δομές, Δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους».