Διεθνή

Πολιτική αναταραχή στα Σκόπια μετά το «όχι» από ΕΕ


 Πολιτικές εξελίξεις και ανατροπές κυοφορούνται στη Βόρεια Μακεδονία μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να μην ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η χώρα υποχρεώθηκε να αλλάξει όνομα και Σύνταγμα προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και εν συνεχεία στην ΕΕ. Με το «όχι» των Ευρωπαίων μένει στα «κρύα του λουτρού» της ατλαντικής συμμαχίας, ενταγμένη σε αμυντικό-στρατιωτικό συνασπισμό και όχι σε οικονομική κοινότητα και σε ενιαία αγορά -όπως ονειρεύονταν οι πολίτες και υπόσχονταν η πολιτική ηγεσία.

Εύλογη η απογοήτευση και οι εσωτερικές αντιδράσεις, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε παραίτηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, σε πρόωρες εκλογές και σε πολιτικές ανατροπές, με ενίσχυση των εθνικών και φιλορωσικών δυνάμεων.   

Προς παραίτηση Ζάεφ και εκλογές

Πυρετώδεις εσωτερικές διαβουλεύσεις γίνονται στο κυβερνών κόμμα SDSM, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ φέρεται έτοιμος να παραιτηθεί και οι συνεργάτες του προσπαθούν να τον αποτρέψουν.

Πριν από δύο ημέρες ο Ζάεφ είχε κάνει ύστατη έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες με επιστολή του προς τους 28, όπου οποία προειδοποιούσε πως «κάθε καθυστέρηση θα εκληφθεί ως αρνητική απόφαση, θα τεθεί υπό αίρεση η αξιοπιστία της ΕΕ και θα υπάρξουν πολλές αρνητικές συνέπειες».

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχει επανειλημμένα από τον Ιούνιο δηλώσει ότι αν δεν πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα παραιτηθεί. Σύμφωνα με αναλυτές, την απειλή παραίτησης τη χρησιμοποιεί ώστε να κερδίσει τη στήριξη των χωρών που έχουν αντιρρήσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ, όπως η Γαλλία.

Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας Στέβο Πεντάροφσκι εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της συνόδου κορυφής και δήλωσε: «Δυστυχώς, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου δεν συμβαδίζουν με τις δικαιολογημένες προσδοκίες μας και σίγουρα δεν συνάδουν με τις προηγούμενες ανακοινώσεις της Ένωσης».

Άφησε δε σαφείς αιχμές κατά της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα γίνει σύντομα όπως και η ένταξη στην Ε.Ε.», η οποία «όπως γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό, δεν θα είναι καθήκον μόνο μιας κυβέρνησης, ενός κοινοβουλίου ή ενός προέδρου».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών χώρα την ερχόμενη Κυριακή.

Απογοήτευση και στην ΕΕ

Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, που δήλωσε ότι είναι «ήττα για την ΕΕ η απόρριψη έναρξης διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία», την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Όπως είπε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες «απέτυχαν να υλοποιήσουν την δέσμευσή τους για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δια της εκπροσώπου του,Νατάσα Μπερτό, χαρακτήρισε μέσω Twitter «ιστορικό λάθος» το «όχι» της συνόδου κορυφής στις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων