Ενέργεια

Πόλεμος ΡΑΕ - εταιρειών για τα «καπέλα» στα τιμολόγια ρεύματος


Ως κήρυξη πολέμου από τη ΡΑΕ εκλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος την εσπευσμένη παρέμβαση από τη ρυθμιστική αρχή, προκειμένου να «χαλιναγωγηθούν» οι επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των καταναλωτών, με σειρά μέτρων που έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία των εταιρειών.

Η ΡΑΕ είχε αρχίσει από τον Ιούνιο μια προσπάθεια να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, οι οποίες αναπόφευκτα θα φθάσουν στους λογαριασμούς των περισσότερων καταναλωτών, εκτός από όσους έχουν επιλέξει προγράμματα σταθερής χρέωσης, χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής με βάση τις τιμές χονδρικής.

Οι πάροχοι ρεύματος επιχειρούν με μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες, όπου κατά κανόνα προβάλλουν τις εκπτώσεις έγκαιρης εξόφλησης, να μεταφέρουν όσο περισσότερους καταναλωτές μπορούν σε πακέτα σύνδεσης που περιλαμβάνουν ρήτρες χονδρικής, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα επιβαρυνθούν οι ίδιες από την αύξηση των τιμών.

Παράλληλα, οι πάροχοι προσπαθούσαν να καθυστερήσουν τη ρυθμιστική παρέμβαση της ΡΑΕ, αναβάλλοντας την αποστολή στοιχείων που είχαν ζητηθεί από την Αρχή σχετικά με τις ρήτρες χονδρικής των λογαριασμών τους. Η μόνη αλλαγή που είχε γίνει από την παρέμβαση της Αρχής ήταν η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να αφαιρέσει από τον Αύγουστο από τα τιμολόγιά της την αδιαφανή και δυσνόητη ρήτρα Co2 και να την αντικαταστήσει με μια ρήτρα ανάλογη με τις ρήτρες χονδρικής που εφαρμόζουν όλες οι εταιρείες. Η ΔΕΗ διατηρεί, όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γ. Στάσσης, και πρόγραμμα σταθερών χρεώσεων για όσους καταναλωτές επιθυμούν να το επιλέξουν, δηλαδή χωρίς ρήτρα χονδρικής.

Παρά το παιχνίδι καθυστερήσεων που έπαιξαν οι πάροχοι, η ΡΑΕ επέσπευσε την παρέμβασή της, καθώς διαπιστώνει ότι οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι πολύ φουσκωμένοι, δεδομένου ότι ένας συνδυασμός μόνιμων και συγκυριακών παραγόντων (καιρικές συνθήκες, υψηλές τιμές των ρύπων, αυξημένες τιμές φυσικού αερίου) κρατούν σε πολύ υψηλά επίπεδα τις τιμές χονδρικής, που ήδη έκαναν άλμα 32% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο.

Η ΡΑΕ ενημέρωσε τους παρόχους σε τηλεδιάσκεψη, αυτή την Παρασκευή, για τις βασικές παραμέτρους της ρυθμιστικής παρέμβασή της, την οποία σκοπεύει να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι πάροχοι αντιδρούν έντονα και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αρχίσει εκστρατεία lobbying στο παρασκήνιο, προς τη ΡΑΕ αλλά και την κυβέρνηση, με σκοπό να αναθεωρηθούν οι προτάσεις αυτές πριν φθάσουν να εκτεθούν σε διαβούλευση, οπότε θα είναι μικρά και τα περιθώρια αλλαγών.

Οι προτάσεις για παρέμβαση της ΡΑΕ εκτείνονται κυρίως σε τέσσερα πεδία:

  • Επιβολή πλαφόν 30% στις διακυμάνσεις των τιμολογίων ρεύματος από μήνα σε μήνα, οι οποίες μπορεί να προκληθούν από τις αυξήσεις των τιμών χονδρικής και την ενεργοποίηση των σχετικών ρητρών. Στόχος της ΡΑΕ είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον προστασίας των καταναλωτών από εντελώς ακραίες διακυμάνσεις, που θα προκαλούσαν κοινωνική δυσφορία και σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους οικονομικά ασθενέστερους καταναλωτές. Από την άλλη πλευρά, όμως, η επιβολή πλαφόν σημαίνει ότι, εάν σε ένα μήνα οι αυξήσεις, με βάση τη διακύμανση των τιμών χονδρικής, είναι μεγαλύτερες από 30%, τη διαφορά θα κληθούν να επωμισθούν οι πάροχοι, επιβαρύνοντας τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Από την πλευρά της ΡΑΕ λέγεται, πάντως, ότι δεν είναι δυνατόν να περνά στον καταναλωτή όλος ο κίνδυνος από τις μεταβολές των χονδρικών τιμών.
  • Κατάργηση των πάγιων χρεώσεων, οι οποίες είναι κατάλοιπο παλαιότερων εποχών και δεν συνάδουν με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς, όπου οι τιμές του ρεύματος διαμορφώνονται καθημερινά σε χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση και οι πάροχοι έχουν τη δυνατότητα να αποζημιώνονται πλήρως από τις τιμές ανά κιλοβατώρα που χρεώνουν στον καταναλωτή.
  • Καθιέωρωση υποχρέωσης για όλες τις εταιρείες να προσφέρουν και προγράμματα με σταθερή χρέωση και όχι μόνο προγράμματα μεταβλητής χρέωσης με ρήτρες χονδρικής. Αυτή η πρόταση αντιστρατεύεται την προσπάθεια των εταιρειών να περάσουν όλοι οι καταναλωτές σε προγράμματα με ρήτρα χονδρικής, ώστε όλος ο κίνδυνος από τις μεταβολές των τιμών να μεταφερθεί στους πελάτες τους. Βέβαια, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, οι εταιρείες θα μπορούσαν να «απονευρώσουν» τα προγράμματα με σταθερή χρέωση, προχωρώντας σε τόσο «τσουχτερές» τιμολογήσεις, ώστε να μην είναι ελκυστικά.
  • Κατάργηση της ποινής για την πρόωρη αποχώρηση του καταναλωτή από μια εταιρεία, καθώς η ΡΑΕ εκτιμά ότι αποτελεί ένα μέσο περιορισμού του ανταγωνισμού στην αγορά, μέσω της προβολής ενός σημαντικού οικονομικού εμποδίου σε όποιον καταναλωτή δεν είναι ικανοποιημένος από τις χρεώσεις της εταιρείας που έχει επιλέξει και θέλει να αλλάξει προμηθευτή.