Επιχειρήσεις

Πόλεμος για τον έλεγχο των τραπεζών


Εντονες διεργασίες συντελούνται στον τραπεζικό κλάδο, ενόψει αλλαγών στη μετοχική σύνθεση, στο μάνατζμεντ και στη στρατηγική πολλών ταπεζών. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις διεκδικούν οι "νέοι" μεγαλομέτοχοι, που απέκτησαν σημαντικά μερίδια συμμετοχής μέσω των διαδοχικών ανακεφαλαιοποιήσεων. Ξένα επενδυτικά funds που ήταν συνήθως "κοιμώμενοι μέτοχοι" προσβλέποντες σε  υπεραξίες και μερίσματα, επιδιώκουν τώρα να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διοίκηση των τραπεζών και να κατευθύνουν τις επιλογές τους. Οι βλέψεις τους φθάνουν πολύ ψηλότερα, στον έμμεσο έλεγχο ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω του ΤΧΣ και σε συνεργασία με τους Θεσμούς.

Εντονες πιέσεις ασκούνται για "εκκαθαρίσεις" στο ΤΧΣ μέσω της εν εξελίξει αξιολόγησης, προκειμένου σε καίριες θέσεις όπου βρίσκονται τώρα Ελληνες, να τοποθετηθούν στελέχη προερχόμενα από τη διεθνή αγορά και από ξένους τραπεζικούς ομίλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών - που ευθυγραμμίζονται εν προκειμένω με τις επιλογές των funds -  επιδιώκουν μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και για την ώρα μόνο ο πρόεδρος του Ταμείου Γ. Μιχελής φέρεται να διατηρεί τη θέση του.

 Ανάλογες αλλαγές επιδιώκονται και στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας των τραπεζών, με  συναίνεση-υποστήριξη από τους ευωπαϊκούς Θεσμούς και το ΔΝΤ.

Οι βλέψεις  των funds

Με έκπληξη και δυσαρέσκεια οι τραπεζίτες διαπιστώνουν ότι οι μέχρι χθες "σύμμαχοι" τους, τα ξένα funds  και οι μεγαλοεπρνδυτές που μπήκαν ως "κοιμώμενοι μέτοχοι", θέλουν τώρα να πάρουν στα χέρια τους τον ουσιαστικό έλεγχο του συστήματος, προωθώντας στελέχη της επιλογής τους σε θέσεις-κλειδιά. Η μάχη δίνεται με φόντο τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, μέσω της οποίας οι ξένοι θα μπορέσουν να διαδραματίσουν  πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση ολόκληρων επιχειρηματικών κλάδων, στις εξαγορές, στην κίνηση επενδυτικών κεφαλαίων και στην αναδιανομή της αγοράς.

Ενα από τα "επεισόδια" αυτής της μάχης είναι η κόντρα για την επιλογή νέου CEO  στην Πειραιώς, όπου δύο ξένοι μεγαλλομέτοχοι, τα funds  των J. Paulson και WL Ross  πρόβαλαν βέτο στις επιλογές της Διοίκησης και των μεγαλομετόχων, που έγιναν με συναίνεση του ΤΧΣ και το SSM.

Αποδεχόμενη την πρόταση εξειδικευμένου οίκου αξιολόγησης  στελεχών, η Διοίκηση της τράπεζας - με σύμφωνη γνώμη του ΤΧΣ - είχε προτείνει για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Χρήστο Παπαδόπουλο, περιφερειακό διευθύνοντα σύμβουλο της βρετανικής τράπεζας Standard Chartered. 

Η επιλογή αυτή δεν έγινε δεκτή από τον εκπρόσωπο-τοποτηρητή των Paulson και Ross, ενώ αντιρρήσεις φαίνεται ότι πρόβαλε την τελευταία στιγμή και ο SSM, που είχε δώσει αρχικά πράσινο φως.

Λόγω αυτής της εμπλοκής, ως νέο μέλος του ΔΣ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος  ορίσθηκε ο Γιώργος Πουλόπουλος, ο οποίος θα ασκεί προσωρινά καθήκοντα CEO, μέχρι να επιλεγεί ο επόμενος. Ο κ. Πουλόπουλος εργάζεται ως στέλεχος στην τράπεζα 17 χρόνια και είναι ο CFO της Τρ. Πειραιώς τα τελευταία 6 χρόνια. Τέλος, στη σημερινή συνεδρίαση παραιτήθηκε από τη θέση του προσωρινού διευθύνοντας συμβούλου ο κ. Σταύρος Λεκκάκος ο οποίος όμως παραμένει μέλος του δ.σ της τράπεζας. 

Η εμπλοκή στην Πειραιώς

Σύμφωνα με  το ρεπορτάζ, ανατροπή της τελευταίας στιγμής προέκυψε στην ανάδειξη  νέου CEO στην Τράπεζα Πειραιώς καθώς η επιλογή του Χρήστου Παπαδόπουλου που είχε εγκριθεί από το ΤΧΣ φαίνεται πως "σκαλώνει" στον SSM. Ως εκ τούτου, αναζητούνται εκείνες οι συμβιβαστικές λύσεις που θα επιτρέψουν την ομαλή συνέχιση των εργασιών στο δ.σ

Τραπεζικοί παράγοντες δείχνουν για μια ακόμη φορά τη πλευρά Πόλσον, κάνοντας λόγο για παρασκηνιακές διεργασίες. Το ΔΣ της Τράπεζας θα συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη χωρίςνα έχει στην ατζέντα το συγκεκριμένο θέμα. Η διαδικασία αναζήτησης νέου CEO θα ξεκινήσει  χωρίς να μπορεί να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του Πόλσον, ο οποίος συνεχίζει να διατυπώνει ενστάσεις σε κάθε πρόταση της διοίκησης.

Η εκλογή CEO στην Πειραιώς εκκρεμεί εδώ και μήνες κυρίως εξαιτίας της στάσης του Πόλσον που ελέγχει μέσω φίλιων funds περί το 25% της Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι προ μηνών ο κ. Πόλσον είχε παρέμβει ανοικτά, προκειμένου να ματαιώσει την παραίτηση του Άνθιμου Θωμόπουλου, όχι μόνο με επιστολές του αλλά και με προσωπικές παρεμβάσεις ακόμη και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Έκτοτε, η σχέση με την Πειραιώς έχει διαταραχθεί, με τον εκπρόσωπό του στο ΔΣ να εκφράζει συνεχώς αντιρρήσεις σε σχέση με τις επερχόμενες διοικητικές αλλαγές.

Τι είχε γράψει το sofokleousin.gr: Ο Paulson θέλει δικό του CEO στην Πειραιώς