Πολιτική

Πόλεμος για το κούρεμα αποταμιευτών στην Ιταλία


Ιταλικό κόλπο για την προστασία των "μικρών", παρεμβάσεις από Βρυξέλλες και Ντάισελμπλουμ για την τήρηση των κανόνων του bail-in

 

Σε ένα σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi di Siena, που φαίνεται να προστατεύει τους αποταμιευτές από το «κούρεμα» των οικονομιών τους, κατέληξε η ιταλική κυβέρνηση, αλλά ήδη η Κομισιόν και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρεμβαίνουν για να υπενθυμίσουν ότι οι κανόνες της τραπεζικής ένωσης για τη μεταφορά ζημιών στις πλάτες επενδυτών και αποταμιευτών θα πρέπει να εφαρμοσθούν.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν το σχέδιο της Ρώμης έχει πάρει κάποιου είδους «προέγκριση» από την Κομισιόν, ώστε η διαδικασία έγκρισής του να έχει τυπικό χαρακτήρα, ή αν οι εξελίξεις οδηγούν σε ένα πόλεμο μεταξύ ιταλικής κυβέρνησης και Βρυξελλών, που ήδη από την περίοδο Ρέντσι έχουν συνεχείς προστριβές, ιδίως για τα θέματα της οικονομικής πολιτικής.

Δεν περνά απαρατήρητο, πάντως, ότι ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ιταλικού σχεδίου, έσπευσε να δηλώσει ότι «θα πρέπει να προηγηθεί bail-in, για να λάβει κρατική ενίσχυση η MBS». Και να προσθέσει με νόημα: «Αυτοί είναι οι κανόνες».

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, υπενθύμισε ότι πρέπει να πάρει έγκριση από τις Βρυξέλλες το σχέδιο, πριν τεθεί σε εφαρμογή. «Μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να προχωρήσει σε πλήρη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση προϋποθέτει κατανομή βαρών στους μετόχους και τους κατόχους τίτλων χαμηλής εξασφάλισης», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σχολιάζοντας το σοβαρό θέμα της προστασίας μικρών αποταμιευτών, στους οποίους πουλήθηκαν τίτλοι της MPS χωρίς να έχουν εξηγηθεί σωστά οι κίνδυνοι, η εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μέσω της ανακεφαλαιοποίησης από το Δημόσιο, αλλά είναι μια διαφορά που πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ της τράπεζας και των πελατών της, ενώ οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν.

Το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης είναι αρκετά ευφάνταστο, αφού επιχειρείται να καλύψει δύο αντικρουόμενες ανάγκες: να υπάρξει bail-in ομολογιούχων, αλλά χωρίς να ζημιωθούν. Έτσι, προβλέπεται ότι οι κάτοχοι τίτλων μειωμένης εξασφάλισης θα υποχρεωθούν μεν να τους μετατρέψουν σε μετοχές (αυτός είναι και ο ορισμός του bail-in), αλλά αμέσως μετά οι μετοχές θα μετατραπούν σε τίτλους υψηλής εξασφάλισης, οι οποίοι προστατεύονται και από ενδεχόμενο μελλοντικό bail-in.

Δεν έχει διευκρινισθεί, πάντως, αν μέσα από αυτές τις διαδοχικές μετατροπές τίτλων θα χαθεί ένα μέρος του αρχικού κεφαλαίου και ποιο μπορεί να είναι αυτό. Οι κανόνες της τραπεζικής ένωσης, πάντως, δεν προνοούν για ένα... αζήμιο bail-in, αφού ο σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να αναλαμβάνουν οι πιστωτές των τραπεζών ένα μέρος των ζημιών και όχι να μετατρέπονται τίτλοι χαμηλής εξασφάλισης σε «σταθερά χαρτιά» υψηλής εξασφάλισης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις