Πολιτική

Πόλεμος για τις τράπεζες: «Μπλόκο» ΤΧΣ στην εκλογή Θωμόπουλου


Κόλαφο για τους επικεφαλής του ΤΧΣ και τους εκπροσώπους των Θεσμών που προσπαθούν να επιβάλουν ξενόφερτους τραπεζίτες επικεφαλής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αποτελεί η  απόφαση του ΔΣ της Εθνικής, το οποίο με μεγάλη πλειοψηφία επέλεξε ως πρόεδρο τον Παν. Θωμόπουλο, αντί του προταθέντος από τον βασικό μέτοχο (ΤΧΣ) Δημ. Τσιτσιράγκου.

Θορυβημένοι από την «ανταρσία» οι εκπρόσωποι των δανειστών και τα στελέχη του ΤΧΣ, σπεύδουν να μπλοκάρουν τη διαδικασία συγκρότησης του ΔΣ της Εθνικής σε σώμα, χωρίς να έχουν αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση τους – αν θα επιδιώξουν να ματαιώσουν την εκλογή του κ. Θωμόπουλου μέσω έκτακτης Γενική Συνέλευσης, η θα την αποδεχθούν σιωπηρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ ζήτησε ολιγοήμερη αναβολή της συγκρότησης του ΔΣ της τράπεζας, προκειμένου το Ταμείο να λάβει επισήμως θέση επί του θέματος που ανέκυψε.

Το ΔΣ της Εθνικής αποδέχθηκε το αίτημα και ανέβαλε τη συγκρότηση του σε σώμα. Ετσι όμως μένει «ακέφαλο», χωρίς πρόεδρο, καθώς η Λούκα Κατσέλη έχει παραιτηθεί, ενώ ο Π. Θωμόπουλος δεν μπορεί να αναλάβει καθήκοντα, δεδομένου ότι η εκλογή του δεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά.

Καθήκοντα προέδρου θα ασκεί προσωρινά το αρχαιότερο μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τώρα οι επόμενες κινήσεις και η αποσαφήνιση των προθέσεων του ΤΧΣ – το οποίο παραμένει επίσης ουσιαστικά ακέφαλο, καθώς ο καθηγητής και τραπεζίτης Β. Κατσικιώτης που έχει επιλεγεί ως νέος διευθύνων σύμβουλος, παραμένει στις ΗΠΑ και ίσως να αρνηθεί τελικά τη θέση.

Ως βασικός μέτοχος της Εθνικής, το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει την απόφαση του ΔΣ και να ματαιώσει την τοποθέτηση του Π. Θωμόπουλου στην προεδρία: Μπορεί να ζητήσει έκτακτη Γενική Συνέλευση, με θέμα την έγκριση εκλογής νέων μελών ΔΣ. Με το 40,2% των ψήφων που κατέχει το Ταμείο, μπορεί να επιβάλει όποια απόφαση θέλει – και να μην εγκριθεί τελικά η εκλογή του κ. Θωμόπουλου. 

Αυτό όμως εκτιμάται ότι θα προκαλούσε αρνητικές εντυπώσεις και αναστάτωση, θα εξέθετε επικοινωνιακά την τράπεζα και παράλληλα θα αποσταθεροποιούσε παγιωμένες ισορροπίες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τι μέλλει γενέσθαι θα αποσαφηνισθεί τις επόμενες μέρες. Φαίνεται πάντως ότι ο πόλεμος  μεταξύ του εγχώριου τραπεζικού κατεστημένου και των ξένων επίδοξων «επικυρίαρχων» μπαίνει σε νέα φάση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις