Εξαιρετικά αυστηρό ήταν το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Β. Κορέας: Όχι μόνο ανακοίνωσε τις βαρύτερες ιστορικά κυρώσεις αλλά έκανε λόγο αργότερα και για κάποιο ακόμα πιο βαρύ σχέδιο. Όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στο «δεύτερο στάδιο» στην περίπτωση που οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας δεν έχουν αποτέλεσμα, αν και δεν διευκρίνισε τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό.
«Δεν νομίζω ότι θα παίξω ακριβώς αυτό το χαρτί. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε. Εάν οι κυρώσεις δεν λειτουργήσουν, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη φάση 2» σημείωσε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Η φάση 2 θα μπορούσε να είναι ένα πολύ σκληρό πράγμα, ίσως πολύ, πολύ ατυχές για τον κόσμο. Ωστόσο ας ελπίσουμε ότι οι κυρώσεις θα έχουν αποτέλεσμα».
Οι κυρώσεις
Τα μέτρα στοχοθετούν περισσότερες από 50 εταιρείες θαλάσσιων συγκοινωνιών και πλοία, τα οποία, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, βοηθούν την Πιονγκγιάνγκ να αποφύγει τις κυρώσεις.
«Σήμερα, επιβάλαμε τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν ποτέ επιβληθεί εναντίον μιας χώρας» είπε ο Τραμπ στο τέλος μιας μακράς ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον της διάσκεψης CPAC, του ετήσιου ραντεβού των Αμερικανών συντηρητικών.
«Ελπίζω ότι κάτι το θετικό θα βγει από αυτό, θα δούμε» συμπλήρωσε ο μεγιστάνας.
Ο στόχος των κυρώσεων είναι να διακοπούν οι πηγές των εισοδημάτων και πετρελαίου «που το καθεστώς χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και τις ένοπλες δυνάμεις του» διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, στο στόχαστρο των κυρώσεων βρίσκονται ένα πρόσωπο, 27 οντότητες και 28 πλοία που είναι εγγεγραμμένα ή έχουν σημαία Βόρειας Κορέας, Κίνας, Σινγκαπούρης, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Νήσων Μάρσαλ, Τανζανίας, Παναμά και Κομόρων.
Ο υπουργός Οικονομικών Στίβ Μνούτσιν υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις αφορούν «πρακτικά όλα τα πλοία» που η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί έως σήμερα.
«Το υπουργείο Οικονομικών επιτίθεται με σφοδρότητα στις παράνομες οδούς που χρησιμοποιεί η Βόρεια Κορέα για να αποφύγει τις κυρώσεις» επέμεινε ο αμερικανός υπουργός, αναφέροντας κυρίως τις παραδόσεις άνθρακα και πετρελαίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις στοχεύουν να υπενθυμίσουν «στις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο ότι εάν αποφασίσουν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας, δεν θα μπορούν να έχουν σχέσεις με τις ΗΠΑ».
Άρτι αφιχθείσα στη Σεούλ η Ιβάνκα Τραμπ, στενή σύμβουλος του πατέρα της κι αμερικανού προέδρου, παρακάθισε σε ένα δείπνο με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε- ιν. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η Ιβάνκα Τραμπ μετέφερε ένα προσωπικό μήνυμα του πατέρα της στον πρόεδρο Μουν σχετικά με την ανακοίνωση των νέων κυρώσεων.
Σε μια σύντομη ομιλία, επέμεινε στη «φιλία» μεταξύ Ουάσιγκτον και Σεούλ και επανέλαβε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να ασκήσουν τη «μέγιστη πίεση» στην Πιονγκγιάνγκ για να διασφαλιστεί η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.