Άμυνα & Διπλωματία

Πολεμικό κλίμα φτιάχνει η Τουρκία– Γιατί ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τα ελληνοτουρκικά


Ενώ η Τουρκία εντείνει το κρεσέντο των προκλήσεων, αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου και δημιουργώντας συνθήκες στρατιωτικής ανάφλεξης, η Αθήνα επεξεργάζεται όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο.  Με τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα να έχουν αποκοπεί πλήρως, η  πολιτική και στρατιωτική ηγεσία προετοιμάζεται για ένα «θερμό» καλοκαίρι.

Υπήρξαν κι άλλες χρονιές που η Τουρκία φρόντιζε να ταράξει τα νερά του Αιγαίου, υιοθετούσε επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδος και προκαλούσε διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά, μέσω υπερπτήσεων, συνεχών παραβιάσεων και πλεύσεων ερευνητικών και πολεμικών της πλοίων, πλησίον των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων. H Αγκυρα ξεδίπλωνε σταδιακά και εμφατικά την αναθεωρητική της ατζέντα, που έχει ως κεντρικό στόχο την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την πλήρη ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος που διέπει την περιοχή.

Με αιχμή του δόρατος το διπλωματικό επιχείρημα (;) περί αποστρατικοποίησης των νησιών, η Τουρκία επιχειρεί να «κολλήσει» στην Ελλάδα τη ρετσινιά του παραβάτη των διεθνών συνθηκών και κάνοντας ένα άλμα… λογικής, να ζητήσει την αναθεώρηση αυτών και συνάμα όλου πλαισίου που αποδίδει στην Αθήνα την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

Η τουρκική εξωτερική πολιτική, όπως εδραιώθηκε από τον Ερντογάν και τους λοιπούς υποστηρικτές του νεοθωμανικού δόγματος, έχει ως δομική σταθερά την επέκταση της Τουρκίας προς Δυσμάς και Ανατολάς. Εχει «θεριέψει» όμως τους τελευταίους μήνες και εκφράζεται με ακραία επιθετικότητα από την πλευρά της Άγκυρας, προκειμένου να εξυπηρετήσει κι άλλους σκοπούς της κυβέρνησης Ερντογάν. Η τελευταία, έχοντας να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια για την κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας και την τεράστια ακρίβεια σε βασικά αγαθά και προϊόντα, επιχειρεί να μετατοπίσει την ατζέντα αποκλειστικά σ’ ένα προνομιακό πεδίο, για κάθε τουρκική κυβέρνηση, όχι μόνο την τωρινή. Αυτό είναι τα ελληνοτουρκικά, όπου επικρατεί πλήρης πολιτική ομοψυχία, με την αντιπολίτευση να τάσσεται αναφανδόν υπέρ της επιθετικής προσέγγισης απέναντι στην Ελλάδα.

Υπάρχουν, μάλιστα και κόμματα που ψέγουν τον Ερντογάν ότι είναι «μαλθακός» απέναντι στην Ελλάδα και τον καλούν να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση του, μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολεμικό κλίμα καλλιεργούν και τα ΜΜΕ της Τουρκίας, που στην πλειοψηφία τους ελέγχονται από τον Ερντογάν και απηχούν τις θέσεις του.

Κομμένοι οι δίαυλοι επικοινωνίας - Κινητοποίηση σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο

Η Αθήνα προς το παρόν αποφεύγει να ακολουθήσει το ακραίο παιχνίδι των δηλώσεων, επιλέγοντας μια άλλη πιο «θεσμική» οδό, με την κατάθεση υπομνημάτων στον ΟΗΕ, με τα οποία αποδομεί την τουρκική επιχειρηματολογία για την «αποστρατικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου. Την ίδια στιγμή, όμως, ανησυχεί, αδυνατώντας να προσεγγίσει την Άγκυρα και να αποκαταστήσει μια βασική οδό επικοινωνίας μαζί της, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να διακόψει κάθε δίαυλο επαφής, τουλάχιστον στο ανώτατο επίπεδο. Γεγονός εξόχως αρνητικό, αν αναλογιστεί κάποιος πόσα «θερμά» επεισόδια αποφεύχθηκαν στο παρελθόν, διότι υφίστατο η άμεση επικοινωνία και ο μηχανισμός εκτόνωσης εντάσεων.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα είναι πλήρως κινητοποιημένη σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να απαντά σε κάθε τουρκική πρόκληση, οι οποίες προς το παρό  έχουν εκφραστεί μόνο δια μέσου των προφορικών απειλών και αιτιάσεων. Όπως προαναφέρθηκε, αυτή τη φορά, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η τουρκική ηγεσία να αποτολμήσει την πρόκληση και επί του πεδίου…

Διαβαστε επισης