Τουρισμός

ΠΟΞ: Ενστάσεις για την ορθολογική χρήση του τέλους παρεπιδημούντων


Ενστάσεις για την ορθολογική χρήση του τέλους παρεπιδημούντων που καταβάλλουν τα ξενοδοχεία στην τοπική αυτοδιοίκηση εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι απουσιάζει ο οποιοσδήποτε ορθολογικός σχεδιασμός,

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής, προσθέτει: «Όσο δεν συνεχίζουμε να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο, θα εξακολουθούμε να βλέπουμε τα χρήματά μας να πετιούνται σε ένα βαρέλι δίχως πάτο».

Αφορμή για αυτήν τη διαπίστωση ήταν η πρωθούμενη ενέργεια του αρμόδιου υπουργείου, όπως αναφέρεται στην επιστολή, να δίδεται «δυνατότητα ευελιξίας στην Αυτοδιοίκηση ώστε τα δημοτικά συμβούλια να ορίζουν από 0,5% έως 2% το τέλος ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, οικισμό ή την κατηγορία δραστηριότητας (π.χ. 2% στη διαμονή και 0,5% στην εστίαση)». Παραμένοντας στο ίδιο ζήτημα, ο κ. Χατζής σημειώνει ότι τελικά, με βάση τη διάταξη που τέθηκε σε διαβούλευση, η αύξηση στο τέλος διαμονής παρεπιδημούντων δεν έφθασε στο 300%, αλλά «περιορίστηκε» στο 50% -το εν λόγω τέλος μπορεί να αυξηθεί σε 0,75%. Επίσης, από την ανάγνωση της προωθούμενης διάταξης προκύπτει πως το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων καμία σχέση δεν έχει με το τέλος που αρχικά νομοθετήθηκε, καθώς πλέον αυτό θα μπορεί να διατίθεται για την πληρωμή οποιασδήποτε δαπάνης των ΟΤΑ.

Κατόπιν αυτών, η ΠΟΞ επισημαίνει:

«Αν το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων πρόκειται να αξιοποιηθεί και αυτό για τη βελτίωση των υποδομών και της εικόνας των προορισμών (και τούτο θα πρέπει να προβλεφθεί ρητά στη σχετική διάταξη) είμαστε αντίθετοι στην οποιαδήποτε αύξηση αυτού. Κρίνουμε πως αν υπολογιστούν και τα έσοδα που θα προέλθουν από την εφαρμογή του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων στη βραχυχρόνια μίσθωση (υπό την αυτονόητη προϋπόθεση πως θα διασφαλιστεί και αυτό είναι υποχρέωση της πολιτείας ότι αυτά θα ανταποκρίνονται στα πραγματικά έσοδα της συγκεκριμένης δραστηριότητας) το συνολικό ποσό υπερεπαρκεί για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών, πολύ περισσότερο από τη στιγμή πουν όπως ανακοινώθηκε, για τον ίδιο σκοπό θα αξιοποιηθεί και μέρος των εσόδων από το τέλος ανθεκτικότητας στη κλιματική κρίση.

Αν, ωστόσο, όπως προκύπτει από το κείμενο της διάταξης, τα έσοδα από το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων προορίζονται για τη κάλυψη των πάσης φύσεως εξόδων των δήμων, κατά την άποψή μας αυτό θα πρέπει να καταργηθεί, μιας και δεν αφορά μόνο τον κλάδο τον τουριστικών καταλυμάτων και επομένως δεν θα πρέπει να επιβαρύνει μόνο αυτόν και να αντικατασταθεί από ένα άλλο τέλος, το οποίο θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο κάθε δήμο».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα