Πολιτική

Πόκερ στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος


 «Κόκκινο» χτυπάει το ελληνικό ενδιαφέρον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και κυρίως τα όσα θα διαβουλευτούν οι ισχυρότεροι θεσμικοί παίκτες, αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά τις συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν (Washington Group) στο περιθώριο της Συνόδου, θα δείξουν σαφείς προθέσεις για το μείζον ζήτημα του χρέους, ενώ η κουβέντα θα επεκταθεί και στο πλαίσιο που θα διέπει την μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Η στάση του ΔΝΤ -  Τι διαβλέπουν Αθήνα και Βρυξέλλες

Η Αθήνα διαβλέπει ουσιαστική προσπάθεια σύγκλισης ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, φέρνοντας ως παράδειγμα τις χθεσινές και προχθεσινές αναθεωρημένες προβλέψεις του Ταμείου για την ελληνική ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2023. Το Μαξίμου, μάλιστα, μεταφέρει και εκτιμήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, που υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να «πατήσει το κουμπί» για την ενεργοποίηση του προγράμματός τους, αναφορικά με την Ελλάδα.

Η διαφωνία Γερμανίας-Γαλλίας για τον τρόπο απομείωσης του χρέους

Κατά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που θα κορυφωθούν με τη συνεδρίαση του Washington Group, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η στάση της Γερμανίας και δη του νέου υπουργού Οικονομικών, Ολαφ Σολτς.

Ο τελευταίος κατά την πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του Washington Group (12/4), έδωσε ισχυρές ενδείξεις για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει στο ελληνικό ζήτημα, αφήνοντας να φανεί ότι δεν θα παρεκκλίνει σημαντικά από τον προκάτοχό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η νέα ηγεσία του γερμανικού ΥΠΟΙΚ προβάλλει αντιρρήσεις αναφορικά με το γαλλικό μοντέλο, την πρόταση Μακρόν που προωθούν οι Βρυξέλλες.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι ο μηχανισμός δεν πρέπει να είναι αυτόματος, αλλά να είναι συνδεδεμένος με όρους και προϋποθέσεις-κυρίως δημοσιονομικής φύσεως-που πρέπει να τηρεί η Ελλάδα, προκειμένου να ενεργοποιείται. Επιμένει, όπως ο Σόιμπλε, στην υιοθέτηση αυστηρά κριτήρια και εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων, χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση.

Η δεύτερη τάση που υπάρχει στις Βρυξέλλες και αναμένεται να εκφραστεί και στην Ουάσιγκτον έχει ως κύριο υποστηρικτή την Γαλλία. Το Παρίσι προτείνει ένα μηχανισμό, ο οποίος θα είναι ανεξάρτητος, θα λειτουργεί αυτόματα και έχει το εξής δομικό συστατικό: συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Washington Group, που είναι άτυπο όργανο με θέμα συζήτησης την Ελλάδα, συμμετέχουν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ και οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης.