Για πρώτη φορά μετά τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν η κρίση σε Ασία και Ρωσία είχε ταρακουνήσει της παγκόσμιες αγορές, η αμερικανική νομισματική πολιτική λαμβάνει ισόποσα υπόψη τόσο τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη όσο και την εγχώρια οικονομία.
Η απόφαση της FED ήταν να διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στο εύρος 0,25% – 0,5% και να προβλέψει δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2016 (αντί των τεσσάρων, που είχε προβλέψει τον περασμένο Δεκέμβριο). Η απόφαση πάρθηκε σχεδόν ομόφωνα και η επιδίωξη της FED είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 0,9% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 1,9% μέχρι το τέλος του 2017.
Η διατήρηση του ύψους των επιτοκίων και η μείωση των προβλέψεων για τις μελλοντικές αυξήσεις έρχονται μετά το μίτινγκ του G20 στη Σαγκάη, όπου οι Υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των μελών συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Η επιρροή των παγκόσμιων εξελίξεων στη χθεσινή απόφαση της FED φαίνεται τόσο από τη διπλή αναφορά στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις στο σχετικό κείμενο της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), όσο και από το γεγονός ότι η Τζάνετ Γέλεν άνοιξε με αυτή τη φράση τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Η βασική ανησυχία των μελών της FED εχει να κάνει με το παράδοξο της παραμονής του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, παρά την ενίσχυση του δολαρίου και το κράτημα των επιτοκίων κοντά στο μηδέν. Ταυτόχρονα, ο οικονομολόγος Chris Rupkey τονίζει ότι «οι κινήσεις των Μάριο Ντράγκι (σ.σ. Πρόεδρος της ΕΚΤ) και Χαρουχίκο Κουρόντα (σ.σ. Κυβερνήτης της Τράπεζας της Ιαπωνίας) έχουν ασκήσει μεγάλη επιρροή στον ψυχισμό των αξιωματούχων της FED».
Πηγή:forexpros.gr