Πολιτική

Ποιός είναι ο κύριος Μελανσόν;


Ο Μελανσόν μιλάει μια τελείως κατανοητή γλώσσα και έχει χιούμορ. Μιλάει μια σαφή γλώσσα και λέει περίπου αυτά που σκέφτεται. Σήμερα είναι 66 ετών και είναι στην πολιτική από τα 16 ή 17 του, πάντα αριστερός.Γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου 1951 στην Ταγγέρη, εκλέγεται διαδοχικά Δημοτικός Σύμβουλος του Μασσύ (1983), Γενικός Σύμβουλος της Εσόν (1985) και στη συνέχεια Γερουσιαστής του ίδιου νομού το 1986, το 1995 και το 2004, και τέλος ευρωβουλευτής το 2009 στη Νοτιοδυτική περιφέρεια. Διατελεί Υπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από το 2000 μέχρι το 2002, στη κυβέρνηση συνεργασίας του Λιονέλ Ζοσπέν. Αποτέλεσε  μέλος της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος μέχρι το Συνέδριο της Ρενς, το Νοέμβριο του 2008, ημερομηνία κατά την οποία αποχωρεί από το κόμμα για να ιδρύσει το Αριστερό Κόμμα.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν βάλει συχνά κατά των Γερμανών.  Το 2015 έγραψε ένα βιβλίο όπου εκφράζει απόλυτα αντιγερμανικές θέσεις. Είναι κατά της Ευρώπης, κατά του ΝΑΤΟ. Ζητά να σταματήσει η γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη αν και αυτό δεν ακούγεται τόσο δυνατά στις ομιλίες του. Αυτό που ακούγεται δυνατά είναι ότι είναι απόλυτα αντιευρωπαϊστής. Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν συντάσσεται επίσης στην ευρωσκεπτικιστική γραμμή, ωστόσο προτείνει τουλάχιστον επαναδιαπραγμάτευση του ευρωπαϊκών συνθηκών. Εφόσον αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, τότε προτείνει έξοδο από την ευρωζώνη.

Ο Μελανσόν  είναι αυτός που έχει αναμφισβήτητα την πλέον πρωτοποριακή εκστρατεία. Πριν μερικές μέρες εξέπληξε τους Παριζιάνους κάνοντας βόλτα στον Σηκουάνα με ποταμόπλοιο ονόματι «Το ανυπότακτο», βγάζοντας πύρινους λόγους στον κόσμο που περίμενε στις αποβάθρες.

«Οι άνθρωποι δεν μεταναστεύουν για διασκέδαση. Είναι μια αναγκαστική εξορία» δήλωσε πρόσφατα ο Μελανσόν δίνοντας με τα λόγια αυτά το στίγμα του για το μεταναστευτικό πρόβλημα το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.

Η αύξηση της φορολογίας που επιβληθηκε το 2013 έβγαλε χιλιαδες γάλλους στους δρόμους. Στο πεζοδρόμιο κατέβηκαν οι οπαδοί της αριστεράς με επικεφαλής τον Ζαν Λυκ Μελανσόν και συνθήματα κατά της "φορολογικής αδικίας"

«Είμαστε στο 1788», δήλωνε τότε  ο Μελανσόν, (Σ.Σ ένα χρόνο πριν τη Γαλλική Επανάσταση), «η σημερινή είναι η πορεία για τη φορολογική επανάσταση», συμπλήρωσε, ζητώντας την ακύρωση όλων των αυξήσεων. Βέβαια η γκρίνια έχει ξεκινήσει εδώ και μήνα με τους κοκκινοσκούφηδες της Βρετάνης να διαμαρτύρονται κατά των φόρων και ιδιαίτερα του περιβαλλοντικού «εκοτάξ». Επικρίνει ιδιαίτερα ότι στους δρόμους κατεβαίνουν εργαζόμενοι και αφεντικά μαζί, πράγμα που δεν το αντιλαμβάνεται ο Μελανσόν γι αυτό και μιλάει "περιφερειακή ανοησία".

Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές κατακεραυνωνοντας τον κ. Ν. Σαρκοζί έλεγε: «Θέλω να λογοδοτήσετε για τη δυστυχία που σκορπίζετε, για την αδιαφορία, γιατί καταργήσατε θέσεις μαθητείας. Για τους βαριά αρρώστους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε εγκαίρως στο γιατρό, για όλους αυτούς που θα βγουν αργότερα στη σύνταξη, για τις περιπέτειες της δικαιοσύνης, για το ότι διαιωνίζετε τον παραλογισμό της κοινωνίας».

Στις προεδρικές εκλογές του 2012,  ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν ήταν ο υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου. Λαμβάνει την στήριξη της πλειονότητας των τμημάτων του Αριστερού Μετώπου, άλλων κομμάτων όπως Οι Εναλλακτικοί, και αρκετών διοικούντων του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος που τον προτιμούν σε σχέση με τον υποψήφιο που επέλεξε το κόμμα τους, τον Φιλίπ Πουτού. Συγκεντρώνοντας το 11,10 % των ψήφων (3 984 822 ψήφοι) στον πρώτο γύρο, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν τερματίζει τέταρτος σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, πίσω από την Μαρίν Λε Πεν και μπροστά από τον Φρανσουά Μπαϊρού, βρισκόμενος σε ένα επίπεδο σαφώς ανώτερο αυτού της Μαρί-Ζωρζ Μπυφέ το 2007 (1,93 %). Καλεί από το βράδυ κιόλας του πρώτου γύρου για ψήφο ενάντια στον Νικολά Σαρκοζί στο δεύτερο γύρο.

ΠΗΓΗ:premium.paratiritis.gr