Χρηστικά

Ποιοι χάνουν το κούρεμα των προστίμων της Εφορίας


Στα φορολογικά δικαστήρια θα επιστρέψουν οι φορολογικές υποθέσεις που δεν θα προλάβουν να εξεταστούν από την Επιτροπή Εξωδικαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, μέχρι το τέλος του 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα χάσουν τις μεγάλες εκπτώσεις επί των προστίμων που προβλέπει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 και τα πρακτικά εξώδικης επίλυσης εκδίδονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η θητεία του Γενικού Προϊσταμένου, των μελών των Τμημάτων της Επιτροπής και των Γραμματέων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αιτήσεις που δεν εξετάστηκαν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024 θεωρείται ότι απορρίφθηκαν σιωπηρά. Για όσο διάστημα η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των Επιτροπών, η δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του αρμοδίου τακτικού διοικητικού δικαστηρίου αναστέλλεται και η υπόθεση διαγράφεται από το πινάκιο με πράξη του Προέδρου του δικαστηρίου. Η αναστολή δεν καταλαμβάνει την προσωρινή δικαστική προστασία.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων επίλυσης φορολογικών υποθέσεων, έληξε στις 30 Ιουνίου 2024 και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, η επιτροπής θα εξετάσει όσες αιτήσεις προλάβει. Οι υπόλοιπες θα επιστρέψουν στα δικαστήρια, όπου και ήταν.

Τι είναι η Επιτροπή

Έργο της Επιτροπής είναι η προσφυγή σε αυτή των φορολογουμένων που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια, υπό την προϋπόθεση ότι παραιτούνται από τη συνέχιση της υπόθεσης στα δικαστήρια και θα αποδεχτούν το αποτέλεσμα της κρίσης των μελών της.

Πρόεδρος εκάστου Τμήματος της Επιτροπής, είναι πρώην δικαστικός λειτουργός των Διοικητικών Δικαστηρίων με βαθμό τουλάχιστον Πρόεδρου Εφετών. Μέλη εκάστου Τμήματος είναι πρώην δικαστικός λειτουργός των Διοικητικών Δικαστηρίων με βαθμό τουλάχιστον Εφέτη και ένα μέλος του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Στα Τμήματα εισηγούνται χωρίς δικαίωμα ψήφου εφοριακοί υπάλληλοι. Δηλαδή, για την τύχη των φορολογικών υποθέσεων αποφασίζουν μόνο οι δικαστές.
Το ποσό των φόρων, που θα καταλογίσει το συγκεκριμένο «Ειδικό Φορολογικό Δικαστήριο», μπορεί να πληρωθεί σε έως 24 δόσεις ενώ παρέχονται και εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων από 35% έως και 75%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει.

Τι μπορεί να αμφισβητήσει ο φορολογούμενος

Στην αίτηση γίνεται συνοπτική αναφορά στους λόγους, που κατά την κρίση του αιτούντος, θεμελιώνουν το αίτημα, με το οποίο ζητείται:

  • Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω παρόδου του χρόνου, εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα προς καταλογισμό αυτών
  • Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη,
  • Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου ή προστίμου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος,
  • Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά από τη νομολογία του ΣτΕ,
  • Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων. 

Μειώσεις προστίμων έως 75%

Κατά την εξέταση της υπόθεσης, το εν λόγω «φορολογικό δικαστήριο», μπορεί να ακυρώσει φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις, που επέβαλαν οι ελεγκτές ή και να τα μειώσει.

Πάντως στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η Επιτροπή δεν διαγράφει το σύνολο του ποσού, αλλά το μειώνει, το συγκεκριμένο ποσό εξοφλείται ως εξής:

  • Καταβάλλεται άμεσα το 30% ως προκαταβολή.
  • Το υπόλοιπο 70%, καταβάλλεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 75%, είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις από 35% έως 65%. 

Τα προνόμια αυτά, θα τα χάσουν οι φορολογούμενοι που δεν θα εξεταστούν οι υποθέσεις τους, οι οποίες θα θα επιστρέψουν στα δικαστήρια αναζητώντας κούρεμα ή σβήσιμο των προστίμων.

Διαβαστε επισης