Πολιτική

Ποιοί πήραν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας


Με καθυστέρηση ενός έτους η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας απένειμε τα βραβεία 2015 - που αφορούν βιβλία τα οποία εκδόθηκαν το 2014.

Η Επιτροπή επέλεξε τους νικητές από μία short list υποψηφίων που είχε καταρτίσει

To Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονεμήθηκε στον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο (Πύργος Ηλείας, 1930-). για τη συνολική προσφορά του στο πολιτισμικό πεδίο.

Ο τιμηθείς διηγηματογράφος, πρωτοδημοσίευσε πεζό του το 1962 στο περιοδικό Αργώ της Καβάλας, όπου υπηρετούσε ως στρατιωτικός γιατρός. 

Ηταν από τους βασικούς συντελεστές της άνθισης των γραμμάτων και των τεχνών στην πόλη τα μεταπολεμικά χρόνια, ιδρύοντας την κινηματογραφική λέσχη, υποστηρίζοντας την τοπική λογοτεχνική κίνηση και συμμετέχοντας στην έκδοση του περιοδικού Σκαπτή Υλη. 

 Δάσκαλοί του στο διήγημα του ποιητικού ρεαλισμού, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει στα κείμενά του, υπήρξαν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Αντρέας Καρκαβίτσας, ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ο Νίκος Καχτίτσης, ο Επαμεινώντας Γονατάς.

Ακολουθεί ο κατάλογος των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας:

Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων

Απονέμεται ομόφωνα στον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο για το σύνολο του έργου του.

 Μυθιστορήματος

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Χρήστο Χωμενίδη, για το έργο του με τίτλο «Νίκη» εκδόσεις Πατάκη.

 Διηγήματος-Νουβέλας

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Ανδρέα Μήτσου, για το έργο του με τίτλο «Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια», εκδόσεις Καστανιώτη.

 Ποίησης

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Ζέφη Δαράκη, για το έργο της με τίτλο «Η σπηλιά με τα βεγγαλικά», εκδόσεις Νεφέλη.

 Δοκιμίου-Κριτικής 

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Κατερίνα Σχινά, για το έργο της με τίτλο «Καλή και ανάποδη. Ο πολιτισμός του πλεκτού», εκδόσεις Κίχλη.

 

Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Νίκο Μπακουνάκη, για το έργο του με τίτλο «Δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ. Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες, 19ος - 20ος αιώνας», Εκδόσεις Πόλις.

 

Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 

Απονέμεται εξ ημισείας στον Χρίστο Κυθρεώτη, για το έργο του με τίτλο «Μια Χαρά», εκδόσεις Πατάκη και στην Μαρία Φίλη, για το έργο της με τίτλο «Το πιο Παράξενο Απόκτημα των Εντόμων», εκδόσεις Μελάνι.

 

 Ειδικό Βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει τον διάλογο σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα

Απονέμεται ομόφωνα στην Ρίκα Μπενβενίστε, για το έργο της με τίτλο «Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση, εκτόπιση, επιστροφή. Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940», εκδόσεις Πόλις.