Επιχειρήσεις

Ποιοί παίρνουν τη “μερίδα του λέοντος” από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης


 Λίγες δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις θα πάρουν τη “μερίδα του λέοντος” -περίπου 1,7 δισ. ευρώ - από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα υπό μορφή επιδοτήσεων, χρηματοδότησης και φθηνών δανείων. Στις ίδιες θα καταλήξει κι ένα μεγάλο μέρος από τα κονδύλια του Ταμείου που θα διατεθούν σε δημόσιους φορείς και οργανισμούς για εκτέλεση έργων, εκσυγχρονισμό υποδομών, προμήθειες εξοπλισμού κλπ.

 Αυτό προκύπτει από τη μελέτη της “λίστας τελικών αποδεκτών”, όπου περιλαμβάνονται οι 100 επιχειρήσεις και κρατικοί φορείς που θα πάρουν τα μεγαλύτερα ποσά. Η λίστα δημοσιοποιήθηκε προχθές από το υπουργείο Οικονομικών με μεγάλη καθυστέρηση – βάσει των Κανονισμών έπρεπε να είχε ανακοινωθεί πριν από τις εκλογές. Την παρουσίασε αναλυτικά η “Εφημερίδα των Συντακτών”, με πολλές αναφορές και επισημάνσεις για τις πλέον ωφελούμενες εταιρείες.

Οι "πλέον ωφελούμενοι"

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, στην πρώτη θέση της λίστας των πλέον ωφελούμενων ιδιωτικών επιχειρήσεων (και 11η στη γνική κατάταξη όπου περιλαμβάνονται και κρατικοί φορείς) είναι η εισηγμένη εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργεακή, θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που ελέγχεται από τον Γιώργο Περιστέρη: Επιδοτείται με 250 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ (αντλησιοταμίευση).
  Ο όμιλος παίρνει άλλα 129 εκατ. ευρώ σε φθηνά δάνεια, μέσω της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Fiber στην οποία συμμετέχει και η κινέζικη Grid, μέτοχος του ΑΔΜΗΕ. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για την ανάπτυξη δικτύων και υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας, στο πλαίσιο του έργου  Ultra-Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 868 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ.

Κομμάτι αυτού του έργου θα εκτελέσει ο ΟΤΕ, δανειοδοτούμενος με 91 εκατ. ευρώ. Για το ίδιο project χρηματοδοτείται επίσης από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 Αυτοκίνητα, χρυσός και φάρμακα

Στη δεύτερη θέση της λίστας ωφελούμενων ιδιωτικών επιχειρήσεων (και στη 14η της γενικής κατάταξης) βρίσκεται η “Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις” (ενοικιάσεις αυτοκινήτων Avis): Παίρνει φθηνά δάνεια 200 εκατ ευρώ για ανανέωση-εκσυγχρονισμό του στόλου αυτοκινήτων της
   Ακολουθεί μιά άλλη εταιρεία του ιδίου κλάδου, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο Autohellas του ομίλου Βασιλάκη, στον οποίο ανήκουν η αεροπορική εταιρεία Aegean, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων κλπ.

 Στην επόμενη θέση η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής. Δανειοδοτείται με 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στα μεταλλεία.

Συνολικό ποσό 109 εκατ. ευρώ παίρνει υπό μορφή επιδότησης και δανεισμού η φαρμακευτική Demo, του Σταύρου Δέμου. Η χρηματοδότηση δίνεται στο πλαίσιο του αποκαλούμενου “επενδυτικού clawback” (οι φαρμακευτικές εταιρείες πραγματοποιούν επενδύσεις τις οποίες συμψηφίζουν με οφειλές τους προς το Δημόσιο από υπερβάσεις της φαρμακευτικής δαπάνης προς νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ)
  Στη «λίστα των 100» περιλαμβάνονται επίσης οι φαρμακευτικές ΕΛΠΕΝ (30 εκατ. ευρώ), Βennet ( 23 εκατ. ευρώ), Win Medica (19 εκατ.) kai Genepharm (18 εκατ.).

 Στη... θάλασσα και στην ενέργεια

Μεγαλύτερα ποσά θα απορροφήσουν ο ακτοπλοϊκός όμιλος  Attica Group, οι εταιρείες του Πάνου Γερμανού (Olympia Group/Sunlight) και ο όμιλος Μυτιληναίου.
Η Attica Group (που ελέγχει τις ακτοπλοϊκές Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways, ΑΝΕΚ και Africa Morocco Link), θα πάρει φθηνό δάνειο 68 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις στο στόλο της.

Η Sunlight του Πάνου Γερμανού βρίσκεται δυο θέσεις πιο κάτω με δανειοδότηση 60 εκατ. ευρώ.Παίρνει όμως επιπλέον 37 εκατ. ευρώ μέσω της θυγατρικής της Sunlight Technosystems.
 Ακολουθεί η Εγνατία Wind Ενεργειακή του Ομίλου Μυτιληναίου,  με δάνειο 58 εκατ.

Δάνεια και επιδοτήσεις εξασφαλίζουν πολλές άλλες εταιρείες του ενεργειακού τομέα. Από 49 εκατ. ευρώ υπό μορφή φθηνού δανεισμού παίρνουν η Hellenic Openfiber, θυγατρική της Wind, και η Solarlab, θυγατρική της ΔΕΗ στον τομέα των φωτοβολταϊκών.
   Χρηματοδότηση 96 εκατ. συνολικά παίρνουν δυο εταιρείες του ομίλου Καράτζη, οι «Ανανεώσιμες Θεσσαλία 1» και «Ανανεώσιμες Θεσσαλία 2» (με τρία δανειακά πακέτα). Αλλα 29 εκατ. δίνονται στην μονοπρόσωπη Α.Ε. «Αμύνταιο Φωτοβολταϊκό Πάρκο 6».

Με 39 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η Σκλαβενίτης, που είχε πέρυσι ετήσιο τζίρο 4,5 δισ. και αξιόγα κέρδη, αλλά δεν είναι “αδιάφορος” για το φθηνό ή δωρεάν χρήμα.
  Μικρό το ποσό που θα πάρει η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη – μόλις 25 εκατ. ευρώ σε δάνειο. Ομως, από το Ταμείο Καινοτομίας παίρνει επιπλέον 127 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα