Αγορές

Ποιοί αγοράζουν «καραβιές» τραπεζικών μετοχών σε «σκοτωμένες» τιμές;


 Πού θα σταματήσει η πτώση και πόσο ακόμα ακόμη θα απαξιωθούν οι ελληνικές τράπεζες  - κι άλλες μεγάλες εταιρείες του ΧΑ; Η αγωνία κορυφώνεται, καθώς συνεχίζεται η καταιγίδα που σαρώνει τις τελευταίες μέρες το ελληνικό χρηματιστήριο, εξανεμίζοντας κεφαλαιοποιήσεις  δισεκατομμυρίων. Ταυτόχρονα όμως ανακύπτουν ερωτηματικά  για τις κινήσεις και τις επιλογές των χαρτοφυλακίων που πρωταγωνιστούν σ’ αυτή τη «σφαγή».

Σήμερα δεκάδες εκατομμύρια τραπεζικών μετοχών έχουν αλλάξει χέρια, σε τιμές οι οποίες – κατά τους υπολογισμούς της Morgan Stanley- αντιστοιχούν σε 12% έως 33% της ενσώματης λογιστικής αξίας τους (TBV).

Πωλητές είναι όσοι ανησυχούν σφόδρα για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και για τα προβλήματα διαχείρισης κόκκινων δανείων. Οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης των stress tests στις ελληνικές τράπεζες, έχει επιτείνει τις ανησυχίες στην αγορά, καθώς οι έλεγχοι μπορεί να αναδείξουν κεφαλαιακές ανάγκες.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιοί – και γιατί - αγοράζουν αυτές τις «καραβιές» μετοχών που ρευστοποιούν τα επιθετικά funds και οι φοβισμένοι μικροεπενδυτές.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το κλίμα που διαμορφώνεται στην αγορά δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για υποτιμητική κερδοσκοπία, αλλά και για να περάσουν οι μετοχές σε «δυνατά χέρια», που έχουν χρήμα και υπομονή να περιμένουν την επόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, όταν βελτιωθούν οι συνθήκες.

Αγοραστικές παρεμβάσεις μικρής κλίμακας γίνονται βέβαια και από εγχώρια επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που προσπαθούν να προστατεύσουν τις αποτιμήσεις τους προσφέροντας στήριξη  σε επιλεγμένες μετοχές

Σε σημερινό report  η Morgan Stanley διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι υπερπουλημένες και οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα δικαιολογούσαν οι φόβοι για ανακεφαλαιοποιήσεις  και για δυσκολίες στη διευθέτηση των κόκκινων δανείων.

Αυτή η θετική άποψη, είχε κάποια απήχηση στην αγορά, συμβάλλοντας στην ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη που περιόρισε πρόσκαιρα τις μεγάλες απώλειες στο τραπεζικό ταμπλό.

Ο τραπεζικός δείκτης γύρισε από -10,65% σε -6,81%, αλλά στη συνέχεια διολίσθησε χαμηλότερα. Τώρα υποχωρεί κατά 7,40%. Πρωταγωνιστεί στην πτώση η Alpha (-10,2%).  Πειραιώς -9,3%,  Attica Bank -8,5%, Εθνική -5,6%, Eurobank -2,7%.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 1,40%, στις 732 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις