Η ασφαλιστική αγορά στηρίζεται στην παράδοση, αλλά το μέλλον της θα το διαμορφώσει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Η ψηφιακή εποχή έχει εισβάλλει δυναμικά στις επιχειρήσεις και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται θα μείνουν εκτός από το παιχνίδι.
Τα παραπάνω διεμήνυσε ο Διευθυντής Αποζημιώσεων & Αν/τής Διευθύνων Σύμβουλος της INTERLIFE Ασφαλιστικής, Κωνσταντίνος Βοτσαρίδης στο Πολυσυνέδριο Καινοτομία & Ανάπτυξη με θέμα "Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα: Προοπτικές & Μέλλον"
Τόνισε ότι Ψηφιακή Επανάσταση αλλάζει άρδην και την ασφαλιστική αγορά σε όλα τα επίπεδα λόγω της φύσης του αντικειμένου της. Ολοι οι κλάδοι συμπλήρωσε επηρεάζονται άμεσα από τις τεχνολογίες αιχμής και κυρίως από αυτοί που αφορούν την πληροφορική, με επιδράσεις σε όλα τα επίπεδα: Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, Διαμεσολαβητές, Καταναλωτές.
Το επόμενο hot ασφαλιστικό προϊόν διατυπώνει ο κος Κ. Βοτσαρίδης θα είναι το Cyber Insurance.
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία η διασυνδεσιμότητα, τα διασυνδεμένα αυτοκίνητα, σπίτια, τα επιχειρηματικά ψηφιακά συστήματα κ.α. δημιουργούν ευκαιρίες αλλά και σημαντικές προκλήσεις. Είναι γεγονός ότι αξία της ασφαλιστικής αγοράς των Cyber κινδύνων θα ξεπεράσει για κάποιους τα 17 δισεκ. ευρώ ενώ για κάποιους άλλους τα 20 δισεκ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Ο αριθμός αυτός από μόνος μαρτυρά αυτόματα και το μέγεθος μεταξύ άλλων των κινδύνων που εγκυμονούν.
Επιπλέον τονίζει ο κος Κ. Βοτσαρίδης, ο επανασχεδιασμός ή η αντικατάσταση των αναποτελεσματικών ψηφιακών Συστημάτων –παλαιάς φιλοσοφίας όπως το core legacy, με νέα μεθοδολογία, τη λεγόμενη Σύγχρονης Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής (SOA) είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχτούν συστήματα προηγμένων υπηρεσιών που θέλουν να ξεχωρίσουν. Η υιοθέτηση τους, η αγορά και εφαρμογή high-tech λύσεων μπορεί να έχουν σημαντικό κόστος, αλλά, επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στις οποίες αξίζει να επενδύσει κανείς.
Ελενα Ερμείδου