Μεγαλύτερη προστασία παρέχουν οι αρχές στους υπάλληλους της εφορίας, ύστερα από τα διάφορα περιστατικά που έχουν λάβει χώρα εναντίον τους. Συγκεκριμένα, οι επιθέσεις σε εφοριακές μετατρέπονται σε ποινικό αδίκημα. Κατά τα λοιπά, νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε πολυσέλιδη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή κατά την οποία το μέτρο των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες και περιουσιακά στοιχεία θα επιβάλλεται από το ΣΔΟΕ όταν η εκτιμώμενη ζημιά του δημοσίου υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
Αναλυτικά
-Τροποποιούνται-συμπληρώνονται διατάξεις του άρθρου 30 του ν.3296/2004, σχετικά με το πλαίσιο των δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών, περιεχομένου θυρίδων και περιουσιακών εν γένει στοιχείων, κινητών και ακινήτων που πραγματοποιεί σε επείγουσες περιπτώσεις, η Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Ε.Γ. Σ.Δ.Ο..Ε).
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ορίζονται:
οι προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου των εν λόγω δεσμεύσεων (εκτιμώμενη ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνω των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, κ.λπ.),
η διαδικασία δέσμευσης, περιορισμού ή ανάκλησης αυτής καθώς και το δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων κατά του μέτρου, κλπ.
-Συμπληρώνονται και αντικαθίστανται διατάξεις του Τελωνειακού Κώδικα (ν.2960/2001), στα εξής σημεία:
α. Δίνεται ευρύτερος ορισμός της έννοιας «ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού».
β. Οι ειδικές απαλλαγές βιομηχανοποιημένων καπνών της περ. ε' της παρ. 1 του άρθρου 102 του ανωτέρω Κώδικα (απαλλαγή από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κ.λπ. των βιομηχανοποιημένων καπνών που διατίθενται στο εργατοτεχνικό προσωπικό των καπνοβιομηχανιών) εφαρμόζονται (από 1.3.2018) αναλόγως και για το μείγμα καπνού που περιέχεται στο ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού.
-.α. Η τέλεση των εγκλημάτων των άρθρων 308 έως 311, 333, 361 και 361Α του Ποινικού Κώδικα σε βάρος υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεση της, συνιστά ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση.