Επιχειρήσεις

Ποιες ασφαλιστικές στην Ελλάδα έχουν χαμηλότερο περιθώριο Φερεγγυότητας


Επαρκώς κεφαλαιοποιημένη είναι η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα, όπως προκύπτει σε πρώτη φάση από το βασικό δείκτη Φερεγγυότητας των ασφαλιστικών. Αλλάζει ελαφρώς, ωστόσο η εικόνα του δείκτη περιθωρίου φερεγγυότητας χωρίς τα μεταβατικά μέτρα και προσαρμογή μεταβλητότητας, με την ΝΝ Hellas να πέφτει στο 44,90% με ελάχιστο περιθώριο το 100%. Ακολουθεί η Εθνική Ασφαλιστική επίσης με δείκτη περιθωρίου φερεγγυότητας χωρίς μεταβατικά μέτρα 86% ενώ, ελαφρώς ξεπερνά το όριο του 100%, η MetLIfe με δείκτη 104%

της Ελενας Ερμείδου

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές με δείκτη χαμηλότερο από το 100% καλούνται σύντομα να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους ή να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Αλλή διαδομένη  λύση που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και έχει εφαρμοστεί και στην Ελλάδα για απελευθέρωση κεφαλαίων είναι το run off.

Ο Jurgen Brucker Client Manager Greece, Cyprus & Turkey στην Munich RE ανέφερε πρόσφατα στο 19ο Hydra Meeting  σε ενότητα του συνεδρίου για το Solvency II ότι «από τα μεταβατικά μέτρα υπό το Solvency II επωφελούνται οι ελληνικές ασφαλιστικές», προσθέτοντας, ότι  «οι ασφαλιστικές αυτές τελούν υπό την επίβλεψη του επόπτη», ενώ συμπλήρωσε πως εν τη απουσία των μεταβατικών μέτρων αρκετές ασφαλιστικές θα ευρίσκονταν «πίσω». Σχετικά δε, με τις δύο ασφαλιστικές των οποίων οι δείκτες περιθωρίου φερεγγυότητας χωρίς μεταβατικά μέτρα και προσαρμογή μεταβλητότητας βρίσκονται κάτω του 100% υπογράμμισε ότι «ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο αυτές τις ασφαλιστικές, αλλά το σύνολο της αγοράς».


Στις 31 Δεκεμβρίου 2016, οι διαφορές αποτίμησης ανάμεσα στα ασφαλιστικά και επενδυτικά συμβόλαια που αναγνωρίζονται στον ισολογισμό ΔΠΧΑ και οι τεχνικές προβλέψεις που αναγνωρίζονται στον ισολογισμό Φερεγγυότητας ΙΙ της ΝΝ Hellas ανήλθαν σε 123 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δείκτης Φερεγγυότητας της Εταιρείας είναι ίσος με το πηλίκο του Επιλέξιμου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας προς το Απαιτούμενο Κεφάλαιο Φερεγγυότητας επί τοις εκατό.

Τι σημαίνουν τα μεταβατικά μέτρα για μία ασφαλιστική

Τα μεταβατικά μέτρα, επιτρέπουν τον επιμερισμό των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών έως και 16 χρόνια και τη μείωση των αποθεμάτων στο παρόν.  Οι ασφαλιστικές έχουν δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις τους, βάσει των δυνατοτήτων που δίνει το νέο καθεστώς φερεγγυότητας, Solvency II και μετά την έγκριση που έχει δώσει η Τράπεζα της Ελλάδας.

Ποιος ο στόχος της Φερεγγυότητας ΙΙ

Στόχος της Φερεγγυότητας ΙΙ είναι η ενδυνάμωση της προστασίας των ασφαλισμένων, θέτοντας ένα ευρύτατο πλέγμα ποιοτικών και ποσοτικών απαιτήσεων οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και της θωράκισής τους έναντι κάθε είδους κινδύνων στους οποίους αυτές εκτίθενται.

Πώς κρίνεται φερέγγυα μία ασφαλιστική

Για να κριθεί φερέγγυα μία ασφαλιστική υπό το Solvency II θα πρέπει να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, και να καλύπτει τις υποχρεώσεις που έχει υπογράψει προς τους ασφαλισμένους.

Η αξιολόγηση πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Διαβάστε: ΕΚΘΕΣΗ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 2016, ΕΘΝΙΚΗ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε: ΕΚΘΕΣΗ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 2016, ΝΝ HELLAS