Χρηστικά

Πογκρόμ κατασχέσεων και πλειστηριασμών από την Εφορία


Φθινοπωρινό πογκρόμ κατά εκατομμυρίων οφειλετών του δημοσίου ετοιμάζει η ΑΑΔΕ, προκειμένου να πιέσει για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, εντείνοντας τις κατασχέσεις καταθέσεων και ενεργοποιώντας ξανά τους πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν παγώσει λόγω της πανδημίας.

Στο στόχαστρο είναι οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα και αρρύθμιστα χρέη προς την εφορία ή έχουν χάσει παλαιότερες ρυθμίσεις στις οποίες είχαν ενταχθεί.

Το σύνολο των οφειλετών του δημοσίου ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Ιουνίου, σε 3.550.274 ΑΦΜ και είναι μειωμένο αισθητά κατά 354.799 ΑΦΜ, λόγω της εξαίρεσης των πληττόμενων της πανδημίας και διαγραφής μικροοφειλών , έως 10 ευρώ.

Από τους οφειλέτες αυτούς, στους 1.303.990 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή χρημάτων εις χείρας τρίτων.

Στόχο αποτελούν οι 1.831.685 οφειλέτες, εναντίον των οποίων είναι δυνατή η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Στη συγκεκριμένη κατηγορία θα στραφούν οι πιέσεις των εφοριακών, προκειμένου να αναγκαστούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, με μια σειρά διαδικασιών.

Επίσης, για τους 414.599 οφειλέτες δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, καθώς το ποσό της κάθε οφειλής είναι χαμηλότερο των 500 ευρώ. Ωστόσο θα ειδοποιείται και θα πιέζεται ο οφειλέτης με τηλεφωνικές κλήσεις και ειδοποιήσεις. Αν δεν αποδώσουν οι τηλεφωνικές κλήσεις και δεν υπάρξει καταβολή ή ρύθμιση του ποσού, τότε δεν αποκλείεται να γίνει και κατάσχεση.

Για τα μεγαλύτερα χρέη, το σχέδιο της ΑΑΔΕ, προβλέπει συγκεκριμένα βήματα, με στόχο να εξασφαλίσει την είσπραξή τους και συγκεκριμένα:

  1. Πριν το χρέος του καταστεί ληξιπρόθεσμο με την πρώτη ειδοποίηση του άρθρου 5 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 37 Κ.Φ.Δ. ή μέσω e-mail (για ΕΝΦΙΑ).
  2. Αφού καταστεί ληξιπρόθεσμος, μέσω του auto reminder system λαμβάνει e-mail, είτε από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης αν εμφανίζει χρέος για πρώτη φορά, είτε κεντρικά αν εμφανίζει παλιά και νέα χρέη.
  3. Αν δεν ανταποκριθεί στα e-mail, λαμβάνει την ειδοποίηση προ λήψης μέτρων του άρθρου 7 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 47 Κ.Φ.Δ., που αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.
  4. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν και απροειδοποίητα κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ποσών εις χείρας τρίτων. Σύμφωνα με τη νομολογία τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ 2080/2014) όσο και η πρόσφατη του Αρείου Πάγου (432/2017) κρίθηκε ότι η μη προηγούμενη ειδοποίηση του οφειλέτη πριν από την επιβολή της κατάσχεσης, δεν αντίκειται σε υπέρτερης ισχύος κανόνες δικαίου, καθώς και το σκεπτικό των αποφάσεων αυτών.

Οι πιέσεις θα ενταθούν από τον Σεπτέμβριο, ώστε οι οφειλέτες να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων που ενεργοποιείται από την 1η Οκτωβρίου και αφορά σε χρέη που ήταν σε ρύθμιση η οποία ήταν σε ισχύ κατά την 1.11.2019 και απωλέστηκε μετά την ημερομηνία αυτή.

Οι πλειστηριασμοί ξανάρχονται

Συγχρόνως, επανέρχονται δυναμικά οι πλειστηριασμοί ακινήτων από την ΑΑΔΕ. Η διαδικασία των πλειστηριασμών για χρέη προς το δημόσιο έχει «παγώσει» τους τελευταίους 18 μήνες, λόγω της πανδημίας και η σχετική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, όπου αναρτώνται τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα είναι άδεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ενεργοποιηθεί ξανά η διαδικασία και θα από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι αναρτήσεις ακινήτων που θα βγαίνουν στο «σφυρί».

Διαβαστε επισης