Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου φέτος κατά περισσότερο από ένα τρίτο, αντανακλώντας την επιβράδυνση στην Κίνα και την μείωση των εισαγωγών στις ΗΠΑ.
Η νέα πρόβλεψη κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 1,7%, έναντι του 2,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια που ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερος αυτού της παγκόσμιας οικονομίας.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε πως αυτό δεν θα μεταφραστεί σε λανθασμένες πολιτικές που θα μπορούσαν να κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη, όχι μόνο από την άποψη του εμπορίου αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη, που συνδέονται τόσο στενά με ένα ανοικτό σύστημα εμπορίου», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Roberto Azevedo στην εξαμηνιαία έκθεση του ΠΟΕ.
Τα στοιχεία τονίζουν την ανησυχία ότι, μετά από μια μακρά περίοδο ανάπτυξης μέσω της παγκοσμιοποίησης και της εξάρτησης από το παγκόσμιο εμπόριο, οι κυβερνήσεις προσπαθούν όλο και περισσότερο να προστατεύσουν τις βιομηχανίες τους σε μια περίοδο οικονομικής δυσκολίας και πως οι οικονομίες βασίζονται όλο και περισσότερο στην ιδιωτική κατανάλωση.
Αν και όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται τον προστατευτισμό, ωστόσο το εμπόριο δεν υπερσκελίζει πλέον την οικονομική ανάπτυξη όπως έκανε κάποτε. Το εμπόριο έχει αναπτυχθεί 1,5 φορές ταχύτερα από το ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, και 2 φορές ταχύτερα από τότε που ενισχύθηκε η παγκοσμιοποίηση.
Φέτος, το εμπόριο θα αναπτυχθεί μόλις 80% ταχύτερα από την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον ΠΟΕ. Θα είναι η πρώτη φορά από το 2001 που παρατηρείται αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης.
Σύμφωνα με τον Azevedo, τα οφέλη του εμπορίου θα πρέπει να μοιράζονται ευρύτερα, με ένα σύστημα που θα κάνει περισσότερα για να περιλαμβάνει τις φτωχές χώρες, τις μικρές εταιρείες, τις περιθωριοποιημένες ομάδες και τους επιχειρηματίες – άποψη η οποία εκτιμάται ότι αποτελεί παραδοχή της άποψης των ακτιβιστών που τάσσονται κατά της παγκοσμιοποίησης, ότι οι μυστικές εμπορικές διαπραγματεύσεις έχουν αποκλειστικό στόχο να βοηθήσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ανέφερε επίσης πως αναμένει βραδύτερη ανάπτυξη του εμπορίου απ' όσο ανέμενε προηγουμένως για το 2017, προβλέποντας ανάπτυξη 1,8-3,1% έναντι του 3,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.