Τον κώδωνα του κινδύνου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κρούει ο πρώην γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Πασκάλ Λαμί, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να προετοιμαστεί για τη στοχοποίηση των εταιριών της από τις αμερικανικές κυρώσεις σε μια επιδείνωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Καθώς ζυγίζουν μια απάντηση στις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, που έχουν οδηγήσει σε έξοδο των ευρωπαϊκών εταιριών από το Ιράν, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη το ενδεχόμενο αντίστοιχων εξωεδαφικών μέτρων που θα επιβάλουν κυρώσεις στο κινεζικό εμπόριο, δήλωσε ο Λαμί σε διεθνές επενδυτικό συνέδριο στο Παρίσι.
«Εάν είναι οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση όχι μόνο με το να πλήξουν την Κίνα με εμπορικά μέτρα αλλά και με κυρώσεις, εάν είναι να αντιμετωπίσουν την Κίνα με τον τρόπο που έκαναν με το Ιράν, τότε όλοι θα έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε να έχουμε μια προσεκτική ματιά στο τι θα συμβεί στην περίπτωση του Ιράν».
Μια αύξηση στον παγκόσμιο προστατευτισμό, από το Brexit έως τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο, δεν κατάφερε να ανακόψει τη συνολική ροή ξένων επενδύσεων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο XBMA για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Ο όγκος των συμφωνιών συγχώνευσης και εξαγορών (M&A) παγκοσμίως, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αναμένεται φέτος να αυξηθεί κατά 26% στα 4,34 τρισεκ. δολάρια, ο δεύτερος υψηλότερος κατ’ έτος από το 2007. Οι Κινέζοι επενδυτές αντιστοιχούσαν στο 20% του όγκου των συμφωνιών στην Ευρώπη πέρυσι –ποσοστό ρεκόρ- καθώς κάποιοι έστρεψαν την προσοχή τους μακριά από τις ΗΠΑ. Το εμπόριο Ευρώπης-Κίνας αναμένεται επίσης να επωφεληθεί από τους αυξημένους δασμούς ΗΠΑ-Κίνας και άλλα εμπόδια.