Με Άποψη

Ποδοσφαιρικό Grexit, τελευταίο χαρτί


Εκτιμώντας ότι ο πόλεμος στο ποδόσφαιρο δεν είναι πλέον "οπαδικός", αλλά πρωτίστως οικονομικός και επιχειρηματικός με πολιτικές προεκτάσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να χτυπήσει τους μεγαλοπαράγοντες-ιδιοκτήτες των ομάδων εκεί  πού "πονάνε": Στο οικονομικό, "στην τσέπη". Χρησιμοποιεί λοιπόν ως μέσο πίεσης το μόνο «χαρτί» με ουσιαστικό αντίκρισμα που έχει στα χέρια της: Την απειλή του ποδοσφαιρικού Grexit, που συνεπάγεται απώλεια εσόδων δεκάδων εκατομμυρίων για  τις ΠΑΕ και τους ιδιοκτήτες τους.

Ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για ένα ή περισσότερα χρόνια, θα έχει μάλιστα πολλαπλές δυσμενείς συνέπειες πέραν της απώλειας εσόδων, καθώς θα περιορίσει το γενικότερο ενδιαφέρον φιλάθλων και media και θα καταλήξει σε αποδυνάμωση των "οπαδικών στρατών", που χρησιμοποιούνται από τους μεγαλοπαράγοντες ως θώρακας προστασίας και για την προώθηση προσωπικών συμφερόντων τους.

Στην εκτίμηση αυτή συμφωνούν κόμματα, πολιτικοί παράγοντες, media και αναλυτές, που ασπάζονται την άποψη  ότι το ποδόσφαιρο αποτελεί πλέον πεδίο ενός πολυμέτωπου πολέμου επιχειρηματικών συμφερόντων και πολιτικοοικονομικής ισχύος. Ομάδες, οργανωμένοι οπαδοί και ελεγχόμενα media χρησιμοποιούνται ως πιόνια στη σκακιέρα αυτής της  αντιπαράθεσης, που διεξάγεται με ψευδεπίγραφα μέτωπα και με κρυφούς στόχους.

 Ο νόμος του χρήματος

Η κυβέρνηση δεν έχει πολλούς τρόπους να  επιβάλει την "τάξη" και την κάθαρση σ' αυτό το χώρο, διότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται αυτή τη φορά σε συμπεριφορές οπαδών και σε γηπεδική βία. Τα οικονομικά συμφέροντα που κυριαρχούν στο ποδόσφαιρο,  «υπακούουν» μόνο στο νόμο του χρήματος. Γι αυτό η απειλή του ποδοσφαιρικού Grexit μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό όπλο.

Το μείζον στην περίπτωση του πρωταθλήματος, δεν σχετίζεται με την αλλαγή κανονιστικού πλαισίου και την προσθήκη κάποιων αυστηρότερων διατάξεων. Το πλαίσιο διεξαγωγής του πρωταθλήματος και το ποινολόγιο έχουν αυστηροποιηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας πιστά τις «νόρμες» των UEFA και FIFA. Το εξόχως σημαντικό είναι η εφαρμογή των κανονισμών, που στην περίπτωση της Σούπερ Λίγκας γίνεται πολλές φορές a la carte. 

Η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου (UEFA και FIFA) δεν ζητούν τροποποίηση του καταστατικού. Καλούν όλους τους αρμόδιους φορείς του ποδοσφαίρου να εξαλείψουν τα φαινόμενα βίας και να βρουν άμεσες λύσεις, προκειμένου το ελληνικό πρωτάθλημα να διεξάγεται υπό όρους ισονομίας και δικαιοσύνης.

 Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι έχει περιορισμένο εύρος παρεμβάσεων στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου, εκτιμά ότι ο ουσιαστικότερος μοχλός πίεσης προς τους εμπλεκόμενους και άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, είναι το ποδοσφαιρικό Grexit.

Αποβολή των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα προκαλέσει ισχυρό «πλήγμα» στις τσέπες των μεγαλο-ιδιοκτητών. Οι απώλειες από τηλεοπτικά συμβόλαια, διαφημίσεις, έσοδα από εισιτήρια και πριμ που προέρχονται από την UEFA, θα δημιουργήσουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, κυρίως στις κραταιές ΠΑΕ, που κάνουν κουμάντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Θα καθαρίσει την "κόπρο"

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η απειλή για ποδοσφαιρικό Grexit δεν αποτελεί εκβιασμό. Είναι η μοναδική λύση, προκειμένου οι μεγαλοϊδιοκτήτες να "συνετιστούν", να δεσμευθούν σε τήρηση κανόνων δεοντολογίας και να πάψουν να πυροδοτούν εντάσεις και συγκρούσεις που ναρκοθετούν την ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος.

Κατηγορηματικός ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση της να καθαρίσει την ποδοσφαιρική "κόπρο του Αυγεία", ήταν ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης:

«Ας γίνει και Grexit στο ποδόσφαιρο, δεν μας απασχολεί. Διαβάστε την επιστολή της UEFA, που καλεί όλα τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εξεύρεση λύσης. Δεν είμαι υπουργός ποδοσφαίρου, είμαι υπουργός Αθλητισμού», είπε ο κ. Βασιλειάδης, επισημαίνοντας με νόημα. «Δεν μας κρατάει κανείς, θέλουμε ισονομία για όλους».