Οικονομία

Ασφυξία στους μικρομεσαίους, έρχονται 4 νέες ενέσεις ρευστότητας


Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την ακραία έλλειψη ρευστότητας που «πνίγει» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εξελίσσεται σε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, καθώς «φουντώνει» η δυσαρέσκεια των επιχειρηματιών για την ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν σε τέσσερα πεδία οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την υποστήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων.

Η ακραία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που καταγράφεται και στην τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, δημιουργεί πολύ έντονη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση, καθώς οι επιχειρηματίες αμφισβητούν έντονα την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο στους τρεις επιχειρηματίες δήλωσαν στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ ότι θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο πασχίζει να βρει τρόπους για να φθάσει η ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατό, καθώς η έλευση του φθινοπώρου εντείνει τα φαινόμενα ασφυξίας, μετά και την πολύ κακή περίοδο για τον τουρισμό, και ήδη μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, ενώ μία στις πέντε θεωρούν ότι θα είναι πολύ δύσκολη η κάλυψη των υποχρεώσεών τους στο Δημόσιο και προς ιδιώτες το επόμενο διάστημα.

Το πρώτο, άμεσο, «πυροσβεστικό» μέτρο που θα ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι η νέα επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ παράλληλα θα αρχίσουν να υλοποιούνται άλλα τρία προγράμματα παροχής ρευστότητας μέσω του τραπεζικού συστήματος. Ειδικότερα:

  1. Με το νέο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα χορηγηθεί ρευστότητα 1,2 δισ. ευρώ. Η πλατφόρμα για αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Περισσότερο ωφελημένες θα είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις, αφού το κριτήριο για τη χορήγηση των δανείων θα είναι η πτώση τζίρου τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο να δοθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή αυτή την φορά χωρίς τον περιορισμό της διατήρησης σταθερού του αριθμού των απασχολούμενων, καθώς οι επιχειρήσεις με εποχικό χαρακτήρα δραστηριότητας δεν μπορούν να αναλάβουν αυτή τη δέσμευση. Ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων, το ποσό του ελάχιστου δανείου θα διαμορφωθεί από 2.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ.
  2. Στα τέλη του μήνα, ή στις αρχές Οκτωβρίου, αναμένεται να ανοίξει ο νέος κύκλος των δανείων με εγγύηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, το ύψος των οποίων θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ συνολικά, ενώ κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους, περίπου 80%, θα κατευθυνθούν αυτή την φορά σε μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν «αδικηθεί» στον προηγούμενο κύκλο του ίδιου προγράμματος παροχής ρευστότητας.
  3. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει άλλος ένας κύκλος χορήγησης δανείων με επιδότηση επιτοκίου για δύο χρόνια (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ήδη από τον πρώτο κύκλο του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ διατέθηκαν από την Αναπτυξιακή Τράπεζα 400 εκατ. ευρώ για την επιδότηση επιτοκίου, ενώ τώρα θα διατεθούν άλλα 600 εκατ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος μπορούν να δοθούν δάνεια μέχρι 500.000 ευρώ με διάρκεια έως πέντε έτη.
  4. Τέλος, ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για το οποίο η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες είναι ένα ειδικό πρόγραμμα παροχής δανείων με εγγύηση 80% από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, το οποίο θα κατευθυνθεί μόνο σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Για αυτό το πρόγραμμα μικρών δανείων (έως 50.000 ευρώ), οι τράπεζες διατηρούν επιφυλάξεις, λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που έχει η πιστοληπτική αξιολόγηση των μικρών επιχειρήσεων.
Διαβαστε επισης