Αγορές

Πλώρη για τις αγορές, ακολουθούν οι τράπεζες!


Παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο στην αγορά ομολόγων θα αναζητήσει, το αργότερο εντός του α’ τριμήνου 2019, το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να ανοίξει το δρόμο και στις τράπεζες, για να προχωρήσουν στις δικές τους εκδόσεις τίτλων για άντληση ρευστότητας και ενίσχυση εποπτικών κεφαλαίων.

Μετά τις τελευταίες επαφές Τσίπρα και Τσακαλώτου με τραπεζικούς και επενδυτικούς οίκους, αλλά και με τους κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί, επικρατεί πλέον η εκτίμηση ότι, όσο και αν το Δημόσιο έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα για τις ανάγκες του από το «μαξιλάρι» των 24 δισ. ευρώ, είναι αναγκαίο να προχωρήσει η «παγωμένη» από τον Αύγουστο έξοδος στην αγορά, με το 10ετές ομόλογο αναφοράς.

Μάλιστα, η έξοδος το συντομότερο στην αγορά είναι αναγκαία υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στις τράπεζες, καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη της αγοράς, όσο το Δημόσιο παραμένει σε φαινομενική αδυναμία έκδοσης τίτλων, τόσο οι αγορές θα παραμένουν ουσιαστικά κλειστές και για τις τράπεζες, αφού δεν υπάρχει μια στέρεη βάση για την τιμολόγηση των τίτλων τους, ενώ οι αγορές αμφισβητούν τη δυνατότητα του κράτους να υποστηρίξει τις τράπεζες.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, αυτό φάνηκε καθαρά στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς. Η διοίκηση της τράπεζας είχε ανακοινώσει από το καλοκαίρι ότι θα προσφύγει σε έκδοση υβριδικών ομολόγων για να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, προς ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας, βασιζόμενη στο αρχικό σενάριο περί έκδοσης 10ετών τίτλων από το Δημόσιο αμέσως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Η ιταλική κρίση προκάλεσε ένα ντόμινο, καθώς το Δημόσιο απέφυγε να δοκιμάσει τα νερά της αγοράς, οι αποδόσεις των ομολόγων του ανέβηκαν αισθητά και ήταν αδύνατο, πλέον, να τιμολογηθεί με καλούς όρους μια υβριδική έκδοση της Πειραιώς, την ώρα μάλιστα που η αγορά έκλεινε συνολικότερα για τις μικρές και μεσαίες τράπεζες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πίεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για έκδοση τίτλων από την Πειραιώς πριν το τέλος του 2018 έχει πλέον εξασθενήσει και η τράπεζα θα έχει περιθώριο μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου 2019 να προχωρήσει στην έκδοσή της, αφού πρώτα ανοίξει το δρόμο το Δημόσιο, με την έκδοση των 10ετών όχι αργότερα από το α’ τρίμηνο του 2019.

Με τον τρόπο αυτό, άλλωστε, θα αποφευχθεί και η όχι εύκολη διαδικασία ενίσχυσης των τραπεζών από το Δημόσιο με άλλες μεθόδους, όπως η παροχή εγγυήσεων για τις ζημιές από τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων, που διαπιστώνεται ότι θα απαιτήσει πολλές διαβουλεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν και, πάντως, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα, αλλά προς τα τέλη του επόμενου έτους ή το 2020.

Στο καλό σενάριο της εξόδου του Δημοσίου στην αγορά, για να ακολουθήσουν και οι τράπεζες, αναφέρθηκε, την περασμένη Πέμπτη, και ο συνήθως εύστοχος στην ανάλυση των συνθηκών στις αγορές, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής Ιωάννης Μουρμούρας.

Μιλώντας σε στελέχη επενδυτικών οίκων και αναλυτές, στο Λονδίνο, ο κ. Μουρμούρας τόνισε ότι «μετά και την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών για συναλλαγές στην ημεδαπή, είναι θέμα χρόνου η νέα έκδοση του κρατικού ομολόγου αναφοράς δεκαετούς διάρκειας με λογικό επιτόκιο, το οποίο θα αποτελέσει τον πρόδρομο για την πρόσβαση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στις χρηματαγορές με εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης για άντληση ρευστότητας και όχι μόνο».

Διαβαστε επισης