Οικονομία

Έκρηξη ανατιμήσεων έως 122,6%, στο 10,2% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο


Ανατιμήσεις έως και 122,6% υποκρύπτει η έκρηξη του πληθωρισμού τον Απρίλιο και η διαμόρφωσή του στο 10,2%, εξέλιξη που ανησυχεί τα νοικοκυριά, καθώς βλέπουν ότι το κύμα ακρίβειας θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Εκτός από τις δραματικές ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, τεράστιες είναι οι ανατιμήσεις των τροφίμων και ειδικά εκείνων της πρώτης ανάγκης, όπως τα έλαια, τα σιτηρά και τα παράγωγά τους.

Άμυνες τα νοικοκυριά στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν. Η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου δεν επαρκεί για να καλύψει παρά ένα μικρό μέρος των ανατιμήσεων, ενώ η επιστροφή της ρήτρας αναπροσαρμογής, θα απογοητεύσει αρκετούς όταν αποσαφηνιστεί η διαδικασία επιστροφής.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο εκτοξεύτηκε στο 10,2 %, επιβεβαιώνοντας το πρωινό αποκλειστικό δημοσίευμα του Σin.

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,1% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Επίσης, ο μέσος πληθωρισμός του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 - Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 - Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,4% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 - Απριλίου 2021 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020.

Οι βόμβες στο καλάθι της νοικοκυράς 

Η άνοδος του πληθωρισμού στο 10,2%, που είναι υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 1995 όταν είχε διαμορφωθεί στο 10,7%, οφείλεται στις ακόλουθες ανατιμήσεις:

  • 10,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. 
  • 1,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης. 
  • 35,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα. 
  • 4,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες. 
  • 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο. 
  • 1,2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές. 
  • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
  • 3,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. 
  • 0,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Ολόκληρη η λίστα των ανατιμήσεων

Διαβαστε επισης