Οικονομία

Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρώπη – Ο αντίκτυπος στις αποφάσεις για τα επιτόκια


Aποκλιμάκωση του πληθωρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη καταγράφηκε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. To γεγονός όμως ότι η υποχώρηση στην Ευρωζώνη ήταν μικρότερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές, ενισχύει τις φωνές εντός της ΕΚΤ για μείωση των βασικών επιτοκίων από τον Ιούνιο και όχι νωρίτερα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη που χρησιμοποιεί η Eurostat, o πληθωρισμός «έπεσε» στο 3,2% από το 3,7% του Δεκεμβρίου, ενώ στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,8% από το 2,9% του τελευταίου μήνα του 2023. Ξανά οι τιμές στα τρόφιμα αποτελούν τον κύριο παράγοντα στη διαμόρφωση των πληθωριστικών τάσεων.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός εμφανίζουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (5,7%, σε σύγκριση με 6,1% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (4,0%, σταθερός σε σύγκριση με με τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,0%, σε σύγκριση με 2,5% τον Δεκέμβριο) και η ενέργεια (-6,3%, σε σύγκριση με -6,7% τον Δεκέμβριο).

Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων επιβραδύνθηκαν, με τον ρυθμό αύξησής τους να μειώνεται στο 2% από 2,5% τον Δεκέμβριο και ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,3% από 3,4%. 

Πτώση του πληθωρισμού σε Γερμανία και Γαλλία

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε μεγαλύτερη υποχώρηση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές το 2024, ακολουθώντας την ευρύτερη πτώση των τιμών στην ευρωζώνη που ενισχύει τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας. Τον Δεκέμβριο είχε καταγράψει άνοδο 3,8%.

Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιανουάριο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,4%, από 4,1% τον Δεκέμβριο, και έναντι 3,6% που ήταν η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg. 

Διαβαστε επισης