Διεθνή

Πλήγμα 18 μονάδων του ΑΕΠ στη Ρωσία από τις διεθνείς κυρώσεις


Βαρύτατο πλήγμα στην οικονομία της Ρωσίας θα προκαλέσουν οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, καθώς εκτιμάται ότι θα βυθισθεί φέτος σε χειρότερη ύφεση και από αυτή που είχε σημειωθεί μετά τη διεθνή κρίση του 2008. Σοβαρή επίδραση θα έχει η διεθνής αναταραχή που προκαλείται στις αγορές ενέργειας και στην οικονομία της Τουρκίας, λόγω της μεγάλης εξάρτησης από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι αναλυτές του International Institute of Finance (IIF), της διεθνούς οργάνωσης εταιρειών του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα, εκτιμούν ότι η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί το 2022 κατά περίπου 15% λόγω της σοβαρότητας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ η αύξηση των τιμών βασικών εμπορευμάτων θα επηρεάσει σοβαρά όλες τις αναδυόμενες αγορές.

Το IIFμείωσε την πρόβλεψή του για τη μεταβολή του ΑΕΠ για το 2022 στη Ρωσία κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες, έχοντας προηγουμένως μια εκτίμηση ανάπτυξης 3%.

Όμως, το IIF αφήνει περιθώρια στις προβλέψεις του για ακόμη πιο βαθιά ύφεση, ανάλογα με την εξέλιξη του πολέμου και των διεθνών κυρώσεων. «Η περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου ενδέχεται να φέρει περισσότερα μποϊκοτάζ της ρωσικής ενέργειας, τα οποία θα μειώσουν δραστικά την ικανότητα της Ρωσίας να εισάγει αγαθά και υπηρεσίες, κάτι που θα βαθύνει περισσότερο την ύφεση», ανέφερε το IIF. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του IIF, η οικονομική συρρίκνωση το 2022 θα είναι διπλάσια από τη ρωσική ύφεση κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Πάντως, δεδομένης της σχετικά μικρής οικονομίας της Ρωσίας και των δικών της κινήσεων για απομόνωση από τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, το IIF δεν αναμένει ευρεία μετάδοση των πιέσεων στις αναδυόμενες αγορές, ενώ οι ευρωπαϊκές οικονομίας θα επηρεασθούν και μέσα από τη μείωση των εξαγωγών τους στη Ρωσία. «Πιστεύουμε ότι η Ανατολική και η Δυτική Ευρώπη θα πληγούν από την έκθεση τους στο εμπόριο με τη Ρωσία, κάτι που οι αγορές μόλις αρχίζουν να τιμολογούν», τονίζει το IIF.

«Οι δυσμενείς δευτερογενείς επιπτώσεις θα πρέπει να πλήξουν κυρίως την Ανατολική Ευρώπη μέσω του εμπορίου και των εισαγωγέων βασικών προϊόντων, μέσω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και σιταριού. Στο επίκεντρο των πιέσεων θα βρεθούν η Τουρκία και η Αίγυπτος», τονίζουν οι αναλυτές, υπενθυμίζοντας ότι η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί φέτος από περίπου 78 σε 114 δολάρια.

Ιδιαίτερα για την Τουρκία, η έκθεση σημειώνει ότι κάθε αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 10 δολάρια θα διευρύνει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας το 2022 κατά 0,3 μονάδες του ΑΕΠ, αυξάνοντας την εξάρτησή της από τις ξένες εισροές κεφαλαίων, σε μια εποχή που η παγκόσμια διάθεση για ρίσκο από την πλευρά των επενδυτών είναι ασταθής.