Πολιτική

Πληγή στην κυβερνητική συνοχή το θρίλερ Μουζάλα


Με ανοιχτά τα δύο μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης και του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες με την πληγή στην κυβερνητική συνοχή ανοιχτή από την κρίση Μουζάλα. Αν και την Τετάρτη όλα έδειχναν πως η υπόθεση η υπόθεση θα εισέλθει σε φάση εκτόνωσης ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος επιμένει στη σκληρή στάση ζητώντας την αποπομπή του Γιάννη Μουζάλα, λόγω της ατυχούς αναφοράς του στην «Μακεδονία» κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Έπειτα από την συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου το μεσημέρι της Τετάρτης, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιμονή του κ. Καμμένου ο οποίος προσήλθε απρόσκλητος στο Μέγαρο Μαξίμου, η λύση που επέλεξε το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η μετάθεση στο μέλλον και η προσπάθεια διαχείρισης του ζητήματος δια της αδράνειας. Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών όλα έδειχναν πως η κρίση Μουζάλα μπήκε σε φάση εκτόνωσης και ο κ. Καμμένος απέσυρε το τελεσίγραφο για αποχώρησή του από την κυβέρνηση αν μέχρι σήμερα το πρωί στις 9:00 δεν απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ο Γιάννης Μουζάλας. Ωστόσο, δεν υποχώρησε και με νέο tweet του ανέφερε ότι θα επιμείνει στην αποπομπή Μουζάλα από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την δική του παραμονή:  «Ότι έχω δημόσια δηλώσει ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις αύριο (σ.σ. σήμερα) η ΚΟ των ΑΝΕΛ παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα στις 9:00 το πρωί είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη, έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ προκειμένου να εκτιμήσουν τις όποιες εξελίξεις και να λάβουν συλλογικά τις αποφάσεις τους. Πάντως, ο κ. Καμμένος εμφανίζεται έτοιμος για όλα, αν και οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, που σημαίνει ότι η άρση της εμπιστοσύνης τους αφορά αποκλειστικά το πρόσωπο του κ. Μουζάλα.

Με δεδομένη λοιπόν και την δημόσια δήλωση του κ. Καμμένου πως «οι σχέσεις μας με τον κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρες, η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη μας, ο κ. Μουζάλας δεν την έχει» για την κυβέρνηση τυπικό ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης σε ενδεχόμενη παραίτησή του δεν υφίσταται. Θα τεθεί όμως μείζον πολιτικό ζήτημα. 

 

Ωστόσο οι κινήσεις των κομμάτων με επίκεντρο το ζήτημα με τον Γιάννη Μουζάλα αποκαλύπτουν από καιρό κυοφορούμενες πολιτικές διεργασίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αλλαγή του κυβερνητικού μείγματος.

Σε αυτή τη φάση σε game changer αναδεικνύεται Το Ποτάμι που με ανακοίνωσή του παράσχει στήριξη στον Γιάννη Μουζάλα και εκπέμπει διακριτό πολιτικό σήμα μακριά από ΝΔ και ΑΝΕΛ:

"Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς. Εθνοκάπηλοι όλων των ειδών συμμαζευτείτε. Η χώρα έχει τραγικά προβλήματα μπροστά της, μην καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα".

Η τοποθέτηση του Ποταμιού είναι αυτή που ξεκαθαρίζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση, καθώς τοποθετείται ως εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος προσεγγίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα από τα αριστερά.

Η ανακοίνωση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη φαίνεται ότι είναι αυτή που ανάγκασε τον Πάνο Καμμένο να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση διαθέτει τη στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, διαπιστώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είχε πλέον επαρκή χώρο για έναν ευρύ ανασχηματισμό και αλλαγή του κυβερνητικού μείγματος.

Παράλληλα η μετριοπαθής στάση του ΠΑΣΟΚ και της Ένωσης Κέντρου περιορίζουν το αντιπολιτευτικό μέτωπο και την ένταση της διαμάχης.