Πολιτική

Πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, μέτρα 550 εκατ. το 2018


Στο φως της δημοσιότητας το Συμπληρωματικό Μνημόνιο. Τι προβλέπει για πλεονάσματα, μέτρα και αντίμετρα. Στο «καμβά» των περικοπών τα ειδικά μισθολόγια

 Αστερίσκοι στο χρονικό πλαίσιο διατήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ αλλά και εφαρμογής των μέτρων, όπως η μείωση του αφορολόγητου, περιλαμβάνει το αναθεωρημένο-τελικό κείμενο του Μνημονίου, που δημοσίευσε σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».  Ουσιαστικά το νέο δεδομένο που προστέθηκε στο τελικό κείμενο, σε σχέση με το προσχέδιο του μνημονίου, που είχε δει πριν μέρες το φως της δημοσιότητας, αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα και στην υποχρέωση που αναλαμβάνει η Αθήνα, να διατηρήσει από το 2019 έως το 2021- 2022. Ωστόσο, δεν αποσαφηνίζεται πλήρως και με ακρίβεια το χρονικό όριο της εν λόγω δημοσιονομικής «υποχρέωσης», κάτι που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση στο συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει ανοιχτή.

Επιπρόσθετα υπάρχει πρόβλεψη για το κλείσιμο της δημοσιονομικής «τρύπας» του 2018, που θα κλείσει με περικοπή σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές. Το συνολικό πακέτο των 550 εκατ. ευρώ του 2018, θα προέλθει κυρίς από περικοπή προνοιακών επιδομάτων, από φορολόγηση καταλυμάτων τύπου Airbnb, αλλά και από ειδικά μισθολόγια. Παράλληλα στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο αφήνεται ανοιχτό παράθυρο για μείωση φόρων και επιβολής μέτρων κοινωνικής προστασίας, αν επιτυγχάνεται υπεραπόδοση των μέτρων και παράλληλα υπάρχει και η σχετική συγκατάθεση από τους Θεσμούς.

Προς περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

Σύμφωνα με το συμπληρωματικό Μνημόνιο, το αφορολόγητο μπορεί να εφαρμοστεί το 2019 και όχι το 2020, αν οι Θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ που θα έχει τον πρώτο λόγο στην αξιολόγηση της δημοσιονομικής πορείας της Ελλάδας, αποφανθεί ότι χάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζει η αναφορά ως προαπαιτούμενο εκ μέρους της Αθήνας, του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων, στα πρότυπα τρόπον τινά του ενιαίου μισθολογίου. 

Σε ότι αφορά στα ειδικά μισθολόγια,  γίνεται λόγος για εξορθολογισμό τους στα πρότυπα και με την μέθοδο του ενιαίου μισθολογίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει περικοπές κυρίως για τους ένστολους, στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας και λοιπούς.

Αξιο αναφοράς και στοιχείο που θα δημιουργήσει πολιτική κουβέντα, είναι και η αξίωση του ΔΝΤ, να ζητήσει από τη ΝΔ να δεσμευτεί ότι δεν θα αντιστρέψει τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2020.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις