Χρηστικά

Σταϊκούρας: Οι τράπεζες μπλοκάρουν τις ρυθμίσεις δανείων α’ κατοικίας! (έγγραφο)


Σαφείς αιχμές για τη στάση των τραπεζών στο ζήτημα της των ρυθμίσεων των κόκκινων στεγαστικών δανείων α’ κατοικίας, περιέχει η επιστολή που απέστειλε στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, υπάρχει αριθμός αιτήσεων με επιλέξιμους οφειλέτες, αλλά οι τράπεζες δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στα δικαστήρια!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργός Οικονομικών κατηγορεί τις τράπεζες ότι μπλοκάρουν τις ρυθμίσεις των δανείων α’ κατοικίας, καθώς ενώ έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην υφιστάμενη ρύθμιση, δεν τους προσφέρουν λύση και τους συστήνουν να πάνε στα δικαστήρια!

Παράλληλα, ζητεί από τις τράπεζες να αποστέλλουν στοιχεία προσωπικά στον ίδιο, κάθε εβδομάδα, για την εξέλιξη των ρυθμίσεων των δανείων.

Η υπόθεση των κόκκινων στεγαστικών δανείων της πρώτης κατοικίας αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης συνολικά, καθώς η προθεσμία που έχουν δώσει οι θεσμοί για τη λειτουργία του υφιστάμενου συστήματος λήγει στις 30 Απριλίου και από την 1η Μαΐου ξεκινούν οι μαζικοί πλειστηριασμοί.

Ακόμη, προκύπτει ότι 42.107 χρήστες της πλατφόρμας της α’ κατοικίας, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα και το υπουργείο Οικονομικών με email τους ζητεί να διευκρινίσουν τους λόγους, που δεν προχώρησαν. Και εδώ υπάρχουν υπόνοιες, για «δάκτυλο» των τραπεζών.

Συνδυάζοντας τις σαφείς αιχμές που αφήνει ο κ. Σταϊκούρας στην επιστολή του, αλλά και το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις των δανείων είναι μερικές δεκάδες, όταν οι υποθέσεις είναι πάνω από 60.000, συμπεραίνει κανείς ότι οι τράπεζες περιμένουν το νέο πτωχευτικό δίκαιο  το οποίο τους λύνει τα χέρια, για να προχωρούν σε μαζικούς πλειστηριασμούς, όχι μόνο των ακινήτων που είναι υποθηκευμένα αλλά και όλων των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών!

Υπενθυμίζεται ότι το νέο πτωχευτικό θα προβλέπει ότι ο δανειολήπτης πρώτης κατοικίας που θα πτωχεύει, θα του εκπλειστηριάζεται όλη η περιουσία που διαθέτει (άλλα ακίνητα, οικόπεδα, χωράφια, αυτοκίνητα) θα του κατάσχονται καταθέσεις σε άλλες τράπεζες και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα και το υπόλοιπο του δανείου  που απομένει (αν υπάρχει) θα μπαίνει σε ρύθμιση.

Στους δανειολήπτες που θα χάνουν την πρώτη τους κατοικία, αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα τους δίδεται ένα επίδομα ενοικίου!

Η επιστολή του κ. Σταϊκούρα

Αναλυτικότερα ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου επιστολή προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με θέμα «Ρύθμιση στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία, στο πλαίσιο του Ν. 4605/2019 (Α' 52)» στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα: 

«Στο πλαίσιο παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης του νόμου 4605/2019, εντοπίστηκε ότι, ενώ υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον από οφειλέτες για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα (63.516 χρήστες την 31η εβδομάδα λειτουργίας), εντούτοις μικρός αριθμός αιτήσεων έχει επιτύχει τη ρύθμιση (μόλις 686 προτάσεις ρύθμισης).

Οι αιτίες για την απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται και του μικρού αριθμού των αιτήσεων που επιτυγχάνει τη ρύθμιση, ενδεχομένως να είναι τόσο διαδικαστικοί (π.χ. εσφαλμένα στοιχεία των δανείων τα οποία καθυστερούν την οριστική υποβολή της αίτησης) όσο και ουσιαστικοί (π.χ, διμερείς απευθείας διαπραγματεύσεις και επίτευξη ρύθμισης με επιλέξιμους οφειλέτες).

Στο ίδιο πλαίσιο, υπάρχει αριθμός αιτήσεων για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση.

Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές από φορείς ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας (ιδίως αναφορικά με το ύφος του δανείου) καθώς και το ποσοστό που προσφέρεται ως ρύθμιση (120% της αξίας της κατοικίας, το οποίο είναι υψηλό σε σχέση με το ποσοστό που προσφέρεται στο πλαίσιο ένταξης στο νόμο 3869/2010), είναι αποτρεπτικά για την ένταξη των οφειλετών στο νόμο αυτό.»

Άλλη επιστολή

Ταυτόχρονα την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 202,απέστειλε και άλλη επιστολή απευθυνόμενη στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, τον ειδικό εκκαθαριστή PQH καθώς και το σύνολο των αδειοδοτημένων εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, με την οποία τους ζητεί να χορηγούνται σε εβδομαδιαία βάση (στον ίδιο προσωπικά), στοιχεία των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται με δανειολήπτες.

Ακόμη το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους.
Αυτοί οι δανειολήπτες, σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα.

Προφανώς κάτι συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση και μπλοκάρουν περισσότερες από 40.000 ρυθμίσεων των δανείων.

 

Διαβαστε επισης