Χρηστικά

Πλαστικό χρήμα: Mειώνεται το όριο χρήσης μετρητών - Τι ισχύει με το αφορολόγητο


Η μείωση του ορίου χρήσης μετρητών από τα 500 ευρώ ημερησίως στα 300 ευρώ ή ακόμα και στα 200, καθώς και η επέκταση των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα και κάρτες, αποτελούν τους δύο «πυλώνες» του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι το όριο χρήσης μετρητών θα «πέσει» στα 300 ευρω ημερησίως, ωστόσο, υπάρχουν εισηγήσεις εντός του ΥΠΟΙΚ, το «ταβάνι» να χαμηλώσει κι άλλο και να οριστεί στα 200 ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο βρίσκεται το τελικό στάδιο μορφοποίησης και εντός του Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή. Οι ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι μέσω της επέκτασης της χρήσης του πλαστικού χρήματος, θα αντιμετωπιστεί στη ρίζα της η φοροδιαφυγή και θα περιοριστούν αισθητά οι «μαύρες» συναλλαγές» στην αγορά. 

Το νομοσχέδιο για την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος, θα εμπεριέχει διάταξη που θα προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών POS και σε επαγγελματικούς κλάδους που σήμερα εξαιρούνται.

Αλλαγές στο χτίσιμο του αφορολόγητου

Επίσης θα προβλέπει αλλαγές στη διαδικασία «χτισίματος» του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking, για το 2019. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα καλούνται να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις από τις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές, καθώς θα αυξηθεί το ποσοστό των απαιτούμενων e- δαπανών, βάσει του εισοδήματος τους.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, ένας μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ για να δικαιούται το αφορολόγητο ποσό, θα πρέπει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους να πραγματοποιήσει με τη χρήση πλαστικού χρήματος δαπάνες 1.000 ευρώ. Το ΥΠΟΙΚ προσανατολίζεται να αυξήσει το ποσοστό, από 10% (1.000 ευρώ) σε 15%.

Επίσης, για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ, το ποσοστό θα αυξηθεί στο 20% από το 15% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με το πλάνο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, προβλέπεται αύξηση 25% από 20% , για εισόδημα από 30.001, προκειμένου να «χτιστεί» αφορολόγητο από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. 

Στη περίπτωση που δεν καλύπτεται το απαιτούμενο όριο δαπανών με πλαστικό χρήμα με το πραγματικό, στη διαφορά τους θα υπολογίζεται φορολογικός συντελεστής 22%. Έτσι στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα 3.000 ευρώ αντί για 4.000 ευρώ που απαιτούνται για να πάρει το αφορολόγητο τότε επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ θα υπολογιστεί φόρος 22%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο φορολογούμενος πρέπει να αποδώσει 220 ευρώ.
 

Διαβαστε επισης