Αντισταθμιστικές πολιτικές σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μεγάλων διεθνών ανατιμήσεων στα ενεργειακά προϊόντα και συνακόλουθα σε βασικά αγαθά, οι οποίες ήδη επηρεάζουν την ελληνική αγορά, ενώ εκτιμάται ότι μελλοντικά θα επιφέρουν επαχθέστερες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει παρεμβάσεις για να μην περάσουν οι αυξήσεις στις τσέπες των καταναλωτών, ειδικά στα τιμολόγια του ρεύματος στα οποία αναμένονται αυτόν τον μήνα ραγδαίες αυξήσεις έως και 50%. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση αναζητά έξτρα πόρους προκειμένου να τους αξιοποιήσει ώστε να ελαφρύνει κυρίως τα τιμολόγια των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη συγκεκριμένη επιβάρυνση που φαίνεται να λαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, προανήγγειλε παρεμβάσεις στους τομείς εκείνους όπου οι ανατιμήσεις θα έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τα τιμολόγια του ρεύματος. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά οι τιμές των ρύπων, οι οποίες ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, δύσκολα θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα, λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Για το φυσικό αέριο, του οποίου η τιμή έχει επίσης αυξηθεί, επιβαρύνοντας το κόστος της ενέργειας, υπάρχει ερώτημα ως προς τη διάρκειά του, είπε.
Μην έχετε αμφιβολία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «ότι αν υπάρξουν πεδία που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι, θα το κάνει, σε βαθμό που δεν θα στρεβλώνουμε την αγορά. Εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν προφανώς και θα γίνουν, κυρίως εκεί που αφορούν τον πολύ κόσμο και κυρίως εκεί που θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, προανήγγειλε μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και σε μια σειρά άλλων προϊόντων.
«Ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τις αυξήσεις και στο ρεύμα και σε μια σειρά άλλων προϊόντων που προέρχεται από τη διεθνή αύξηση του πληθωρισμού θα γίνουν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό που θα αναλύσει τη νέα οικονομική πολιτική. Ασφαλώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η παγκόσμια οικονομία, άρα και η ελληνική, εισέρχεται σε μια καινούρια φάση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις αυξήσεις στην ενέργεια, σημείωσε ότι «δεν έχει αυξηθεί μόνο η τιμή του φυσικού αερίου. Πέρυσι τέτοια εποχή, το κυβικό μέτρο είχε 9 δολάρια, τώρα έχει 33 δολάρια. Όσον αφορά στους ρύπους, η αξία του διοξειδίου του άνθρακα έχει ανέβει από τα 22 ευρώ στα 63 ευρώ. Κάποιοι ρωτάνε γιατί δεν ανοίγουμε τον λιγνίτη. Αν τώρα η ΔΕΗ παρήγαγε ρεύμα από λιγνίτη, θα έχανε μισό δισ. ευρώ και θα χρεοκοπούσε. Ο λιγνίτης είναι πια οικονομικά ασύμφορος λόγω της αύξησης των τιμών των ρύπων. Άρα, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολιγνιτοποίηση έχει και οικονομικό κίνητρο. Θα υπάρξουν μέτρα και άμεσα και μακροπρόθεσμα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το ενεργειακό μοντέλο της χώρας.
Οι επιπλέον πόροι και οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Για την επίτευξη του στόχου η κυβέρνηση προτίθεται να αξιοποιήσει τους πόρους από το κόστος των ρύπων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις οι οποίες ρυπαίνουν.
Το κονδύλι αυτό πέρσι άγγιζε τα 450 περίπου εκατομμύρια ευρώ φέτος όμως, όπως διαφαίνεται από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, μπορεί και να φτάσει μέχρι το 1 δισεκατομμύριο εύρω. Έτσι η κυβέρνηση σχεδιάζει αυτοί οι επιπλέον πόροι να τεθούν άμεσα για την προστασία των πιο ευάλωτων και των πολιτών της μεσαίας τάξης απέναντι στις επικείμενες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Επιπλέον βασιζόμενος στα καλά στοιχεία της ανάπτυξης και των τουριστικών εσόδων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το ερχόμενο Σάββατο στη ΔΕΘ ένα πακέτο φορολαφρύνσεων (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης) αλλά και περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις.