Οικονομία

Πιτσιόρλας: Πληγή για τη Βόρεια Ελλάδα το παραεμπόριο


«Το παραεμπόριο είναι μια πληγή που απασχολεί πολύ περισσότεροι τη Βόρεια Ελλάδα, είναι ένα κομμάτι μαύρο και δύσκολο για την οικονομίας μας και απαιτεί ένα πολύ ισχυρό συντονισμό που μέχρι τώρα δεν υπήρχε» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, από την Κοζάνη, ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Σχετικά με τη συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, αλλά και όλων των φορέων της επιχειρηματικής οικονομίας για την καταπολέμηση του παραεμπορίου, σημείωσε ότι με την σημερινή υπογραφή, ανάμεσα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης του Παραεμπορίου (ΣΥΚΕΑΠ), «κάνουμε το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση» ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας καταπολέμησης του παραεμπορίου πού θα ενταχθεί σε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Την κοινή απόφαση για την επιχειρηματική συνεργασία για την καταπολέμηση του παραεμπορίου υπέγραψαν εκ μέρους του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΕΑΠ), ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ο Περιφερειάρχης, Θόδωρος Καρυπίδης.

Ο τελευταίος μίλησε για τις επιπτώσεις που έχει το παραεμπόριο και η μαύρη οικονομία στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "η κοινή απόφαση αντιμετώπισής του, θα’χει πολύ σύντομα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την Περιφέρεια,το υγειές εμπόριο και τους καταναλωτές".

Ο κ. Πιτσιόρλας, νωρίτερα, είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη, όπου συζητήθηκε το θέμα της αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ που βρίσκεται σ ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της πόλης. Ο κ. Πιτσιόρλας, απέκλεισε την ξενοδοχειακή αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος εξαιτίας της έλλειψης επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, «προσπαθήσαμε από κοινού με τον δήμαρχο στην εξεύρεση ιδιωτών που θα επιθυμούσαν να επενδύσουν στο συγκεκριμένο συγκρότημα αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα" δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι "δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι που δεν θα έρθει ποτέ».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας, αλλά όχι ο μόνος και προϊδέασε ότι η χρήση του συγκεκριμένου χώρου, όπου θα μπορούσε να ενταχθεί στις ανάγκες και δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών που δεν παράγουν κέρδος, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, οτι «θα χρειαστεί να υπερβούμε ορισμένες αγκυλώσεις του συστήματος γύρω από αυτά τα θέματα».

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια της επόμενης ημέρας για την δυτική Μακεδονία, εξήγησε ότι για την κυβέρνηση, η περιοχή βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητές της, αναφέρθηκε στα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΗ στην περιοχή γύρω από τις ΑΠΕ και μίλησε με θερμά λόγια για τις ευκαιρίες γύρω από την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών και το τεράστιο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η ιαπωνική αγορά στα ελληνικά προϊόντα. Ανέφερε ως παράδειγμα πρότυπο το επώνυμο προϊόν του κρόκου που σήμερα είναι αναγνωρίσιμος με τη διεθνή του ετικέτα σε όλο τον πλανήτη και εξέφρασε την ελπίδα «αυτόν το δρόμο να ακολουθήσουν και αλλά επώνυμα ελληνικά προϊόντα».

Κλείνοντας, επεσήμανε το καλό επενδυτικό κλίμα που επικρατεί στην χώρα, στο ύψος των επενδύσεων που συνεχώς αυξάνεται – έφτασε στο 2% - και στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι επενδυτές στην ελληνική οικονομία και όπως εξήγησε «αυτό φάνηκε καθαρά στην εμπιστοσύνη που επέδειξαν οι αγορές στην αγορά δεκαετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου». Κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό είναι κατόρθωμα όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά της επιχειρηματικότητας και της χώρας συνολικά».