Επιχειρήσεις

Πιτσιόρλας: Η αξιολόγηση ολοκληρώνεται, θα υπάρξουν συμβιβασμοί


Την πεποίθηση του πως η αξιολόγηση βαίνει προς ολοκλήρωση, ύστερα από τις εξελίξεις του τελευταίου διημέρου, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας σε εκδήλωση μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Όπως εξήγησε είναι πλέον (και μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ) ορατή η δυνατότητα επίτευξης ενός modus vivendi ανάμεσα στους δανειστές και μετέπειτα με την ελληνική κυβέρνηση με σκοπό την φυγή μπρος τα εμπρός.

"Όμως, αυτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα απαιτήσει συμβιβασμούς αν και στόχος της κυβέρνησης είναι, όσο το δυνατόν, αυτοί οι συμβιβασμοί να είναι πιο ανώδυνοι. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν θα υπάρξει συμβιβασμός. Θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες και να είμαστε ειλικρινείς με τον Ελληνικό λαό για να βγούμε γρήγορα από αυτό το ζουρλομανδύα. Στην βιασύνη και την πίεση υπήρχαν και νομοθετήματα που δεν ήταν σωστά, αλλά τώρα πρέπει με ειλικρίνεια να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε όλοι ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να σχεδιάσουμε το δρόμο προς την ανάπτυξη και όχι να γίνονται συνεχώς συζητήσεις περί άμεσων εκλογών", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Να πούμε αλήθειες - έμφαση στα έργα ΣΔΙΤ

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη τη σημασία προώθησης του μηχανισμού των ΣΔΙΤ και υπογράμμισε ότι "αν δεν αλλάξει η κουλτούρα μας δεν μπορεί να υπάρξει πορεία προς την ανάπτυξη" ενώ ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει το σχέδιο της για τη στρατηγική ανάπτυξη της χώρας.

Πέραν των γνωστών παθογενειών στην κοινωνία και την δημόσια διοίκηση ο κ. Πιτσιόρλας στηλίτευσε και το γεγονός ότι μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου έμαθε να είναι κρατικοδίαιτη, υπερθεματίζοντας την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας.

"Δεν μπορεί το 70% του ΑΕΠ να προέρχεται από την κατανάλωση και το 1% από άμεσες ξένες επενδύσεις", σημείωσε δε χαρακτηριστικά. 

Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε από την πλευρά του. ο βουλευτής κυκλάδων της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης κάνοντας λόγο για κωλυσιεργία και ασυνέπεια της κυβέρνησης. Τάχθηκε υπέρ της συμπληρωματικής ασφάλισης (Πυλώνας ΙΙ και ΙΙΙ), ενώ υπεραμύνθηκε των πολιτικών του κατά την θητεία του στο αρμόδιο Υπουργείο.