Πολιτική

Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης: Νέα επιβάρυνση για όλα τα ακίνητα


Τα κτίρια στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 7 εκατομμύρια. Από αυτά τα μισά είναι σχετικά καινούργια σπίτια ή επαγγελματικοί χώροι, των οποίων η ενεργειακή απόδοση είναι ικανοποιητική.

To τοπίο αλλάζει στις πωλήσεις και τις εκμισθώσεις ακινήτων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών για όλα τα κτίσματα (κατοικία, μόνιμη και παραθεριστική, γραφεία, εμπορικές χρήσεις, συνάθροιση κοινού, εκπαίδευση, προσωρινή διαμονή, υγεία και κοινωνική πρόνοια κ.λπ.), προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να τα πουλήσουν ή να τα νοικιάσουν.

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) θα πρέπει μάλιστα να αναγράφεται στις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρίσεις στον Τύπο και στο Διαδίκτυο για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου, ενώ θα πρέπει να επισυνάπτεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησίας ακινήτων.

Σύμφωνα με το "Έθνος", το μέτρο αφορά όλους του ιδιοκτήτες, οι οποίοι ουσιαστικά δεν θα μπορούν να πουλήσουν ή να νοικιάσουν την περιουσία τους, αν δεν έχουν προχωρήσει προηγουμένως σε ενεργειακή επιθεώρηση από ειδικό επιθεωρητή του ΥΠΕΚΑ, ο οποίος θα αποτυπώνει την ενεργειακή απόδοση του κτηρίου και θα το κατατάσσει σε ενεργειακή κατηγορία (από Α+ ως Η), προτείνοντας επενδύσεις βελτίωσης του.

Το κόστος έκδοσης ΠΕΑ ξεκινά από τα 150 ευρώ για διαμερίσματα και φτάνει τα 200 ευρώ για μονοκατοικίες. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών τα πρόστιμα είναι τσουχτερά, καθώς ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και μπορεί να ανέρθουν ακόμα και στα 10.000 ευρώ.