Πολιτική

Πήρε την κατηφόρα ο Γενικός Δείκτης


 Δυσμενής η… μετεξέλιξη στο μέτωπο του ελληνικού χρηματιστηρίου… Αδύναμη  η αγορά όχι μόνον χάνει όλη την άνοδο που είχε προηγηθεί σήμερα (μέχρι τις 599,80 μονάδες και +1,07%) αλλά υποχωρεί στο χαμηλό της ημέρας στο -2,36% και στις 578,65 μονάδες…

Καθόλη της διάρκεια της συνεδρίασης ο Γ.Δ. κινείται με έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Μετά από μια πρόσκαιρη άνοδο τεχνικής φύσης ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε αρνητικό έδαφος, κινούμενος σε στενό εύρος διακύμανσης, με τον αρκετά χαμηλό τζίρο να υποδηλώνει την απροθυμία των επενδυτών να πάρουν το οποιοδήποτε ρίσκο, τηρώντας στάση αναμονής.  

Η χρηματιστηριακή αγορά παρακολουθεί την τάση των διεθνών αγορών και, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ανησυχίες για το δημοψήφισμα στη Βρετανία και τις ανακοινώσεις Fed-Κεντρικης Τράπεζας Ιαπωνίας για τη νομισματική πολιτική θα συνεχίζουν να επηρεάζουν και την εγχώρια αγορά και προβλέπουν αρκετά ευμετάβλητο κλίμα.

Το ενδιαφέρον παράλληλα είναι στραμμένο και στην έκθεση της ΤτΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα στην οποία αναφέρεται η ανάγκη να εξειδικευτούν τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους αλλά και να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 στο 2%.

Όπως αναφέρει, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δημιουργεί θετικές προοπτικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το β΄ εξάμηνο του 2016. Είναι σαφές ότι το brexit θα έχει απροσμέτρητα αρνητικές συνέπειες στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον και την πραγματική οικονομία. Η στερλίνα ήδη υποχωρεί  και τα 10 ετή γερμανικά bunds  κατέγραψαν αρνητική επίδοση  (!) ως έκφραση της πεποίθησης ότι συνιστούν ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Δεν θα ήταν δε υπερβολή να συγκριθούν με όσα ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers 2008.

Ευλόγως, ο φόβος και η  ταραχή έχουν διαχυθεί στις αγορές προκαλώντας κύμα ρευστοποιήσεων και άλλες ενέργειες σε μια προσπάθεια για διενέργεια κινήσεων hedging, με τις επενδυτικές επιτροπές όλων των επενδυτικών φορέων του πλανήτη να είναι σε εγρήγορση.

Παράλληλα, οι ηγεσίες ανά τον κόσμο επιδιώκουν με πολλούς τρόπους να νουθετήσουν τους Βρετανούς για το ζημιογόνο για τη Βρετανική οικονομία και τους πολίτες της  αποτέλεσμα  από το Brexit,  χωρίς ωστόσο να έχουν ανταπόκριση…

Αναπόφευκτα, από την Παρασκευή και το ελληνικό χρηματιστήριο έπαψε να κινείται υπό την επήρεια των τοπικού ενδιαφέροντος παραγόντων που διαμόρφωναν την πορεία του το προηγούμενο διάστημα. Κινείται και αυτό σε συντονισμό με τις διεθνείς αγορές και μάλιστα με μεγαλύτερη μεταβλητότητα λόγω των γνωστών προβλημάτων ρηχότητάς του.

Τα της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων για την επικείμενη εκταμίευσης της δόσης, τα των αποφάσεων της ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων και η συζήτηση για τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία για να επανεκκινήσει,  θα επανέλθουν στο προσκήνιο στο καλύτερο σενάριο μετά την 23η Ιουνίου και εφόσον το αποτέλεσμα είναι η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρώπη.
Ωστόσο, παρά την προσδοκία της εφεξής συμπόρευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου με τις διεθνείς αγορές, μέχρι τουλάχιστον την 23η Ιουνίου, παραμένουν κάποιες ενδείξεις που πιθανολογούν ότι η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει θετική.

Αυτό προκύπτει από την τεχνική συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη που μετά από την παραβίαση των προς τα κάτω ορίων και την υποχώρηση κάτω από τις 600 μονάδες, αντέδρασε στην περιοχή των 580 μονάδων σηματοδοτώντας ότι παραμένουν ζωντανά τα αντανακλαστικά του. Οψόμεθα λοιπόν για τη συνέχεια, ενώ η έκφραση περισσότερης αισιοδοξίας θα απαιτήσει υπομονή για τις επόμενες 9 τουλάχιστον ημέρες…

Η Eurobank βρίσκεται στα 0,7810 ευρώ με πτώση -0,38%, η Πειραιώς βρίσκεται στα 0,2080 ευρώ με πτώση -0,48%.