TECHin

Πιο «έξυπνη πόλη» γίνεται η Αθήνα από το καλοκαίρι


Ξεκινώντας με νέες ψηφιακές εφαρμογές στον Εθνικό Κήπο και το εμπορικό τρίγωνο

Σε μια πιο «έξυπνη» πόλη θα αρχίσουν να ζούνε εντός του καλοκαιριού οι κάτοικοι των Αθηνών. Ομάδες νέων ανθρώπων ήδη αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες στο ψηφιακό εργαστήρι, Athens Digital Lab, ώστε να βρουν εφαρμογή αρχικά στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στον Εθνικό Κήπο και στο εμπορικό τρίγωνο (περιοχή Συντάγματος, πλατεία Μοναστηριακίου και Ομόνοια).

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ψηφιακής πολιτικής του δήμου Αθηναίων, Κωνσταντίνος Χαμπίδης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «από την μια πλευρά επιδιώκουμε να βελτιωθεί σε μεγάλο ποσοστό η καθημερινότητα των πολιτών κι από την άλλη πλευρά, η δεύτερη προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, αλλά και να ανοίξουν οι υποδομές του δήμου, να τους δώσουμε πρόσβαση. Έτσι ερχόμαστε σε επαφή στην ουσία με καινοτόμα πράγματα και κατ' επέκταση με την ίδια την κοινωνία. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την Αθήνα. Υπάρχουν πολλές ωραίες ιδέες οι οποίες όμως είτε έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης είτε υπάρχει απουσία του απαραίτητου πεδίου για να δοκιμαστούν».

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα πρότυπο εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης προηγμένων λύσεων smart city, το οποίο υποστηρίζει την δημιουργία και ωρίμανση εφαρμογών που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες της Αθήνας, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και των επισκεπτών της και ενισχύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης.

Όπως αναφέρει ο κ. Χαμπίδης το Athens Digital Lab είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, το οποίο σκοπό έχει να εισάγει καινοτομία στις δομές του δήμου και της πόλης και να ενισχύσει τη νεανική επιχειρηματικότητα. «Τον Οκτώβριο του 2017 έγινε μια ανοιχτή πρόσκληση για κατάθεση ιδεών για πέντε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες». Αυτές οι ενότητες είναι η καθαριότητα, στάθμευση, διαχείριση Πρασίνου, διαχείριση Δημόσιου Χώρου, διαχείριση στόλου οχημάτων, «ενώ έχουμε αφήσει και μια ανοικτή θεματική ενότητα για κάποιον που θα είχε μια εξαιρετική ιδέα για μια εφαρμογή που εμείς δεν είχαμε σκεφτεί» δηλώνει και τονίζει ότι «από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα οι ιδέες κατατέθηκαν, έχουν επιλεγεί κι ήδη αρχίζουν να αναπτύσσονται ώστε μέσα στο καλοκαίρι να εφαρμοστούν. Σίγουρα θα έχουμε στην πράξη αυτές που αφορούν το κέντρο της Αθήνας, όπως στον Εθνικό Κήπο και το εμπορικό τρίγωνο (την περιοχή Συντάγματος, πλατεία Μοναστηριακίου και Ομόνοια)».

Το Athens Digital Lab στεγάζεται στο Σεράφειο Συγκρότημα του δήμου Αθηναίων κι απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές, νέους επιστήμονες, επαγγελματίες, νέους επιχειρηματίες που αγαπούν την τεχνολογία και επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση νέων προϊόντων/υπηρεσιών. «Εστιάζουμε στους νέους ανθρώπους αλλά μας ενδιαφέρουν κυρίως οι καλές ιδέες ανεξάρτητα από ηλικιακές ομάδες. Δίνουμε την ευκαιρία στους ίδιους τους πολίτες, στους κατοίκους της Αθήνας να δοκιμάσουν λύσεις, να πειραματιστούν» υπογραμμίζει ο κ. Χαμπίδης.

Το ψηφιακό εργαστήρι στην ουσία είναι μια συνεργασία ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Athens Partnership με τη συνεργασία της COSMOTE και της Νokia.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις