Πολιτική

Πιέζουν τη Μέρκελ να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση


Ξεμένει από χρόνο και συμμάχους που θα μπορέσουν να τη βοηθήσουν να βρει λύση στην προσφυγική κρίση η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. 

Η διαφωνία μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και των βουλευτών από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU) της Βαυαρίας για την μεταναστευτική της πολιτική διατυπώθηκε χθες βράδυ στο «μίνι» κομματικό συνέδριο του κόμματος τόσο έντονα όσο ίσως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Όπως έγινε σαφές, η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου και ότι πρόκειται για σοβαρό λάθος να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα για τους πρόσφυγες.

Ο κλοιός έσφιξε ακόμα περισσότερο μετά την ανακοίνωση της Βιέννης ότι θα περιορίσει τον αριθμό προσφύγων που δέχεται, με τον πρόεδρο Joachim Gauck να προτείνει η Γερμανία να ακολουθήσει το παράδειγμά της προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική τάξη. 

Όπως ανακοίνωσε εχθές η Αυστρία, ο μέγιστος αριθμός προσφύγων που μπορεί να υποδεχθεί φέτος δεν ξεπερνά τις 37.500, ενώ έως το 2019 θα γίνουν δεκτοί 127.500 πρόσφυγες. 

Την ίδια στιγμή η Σουηδία ήδη στενεύει τους ελέγχους των συνόρων της, ενώ τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνούνται να γυρίσουν την πλάτη τους στους αιτούντες άσυλο.

Στις συνομιλίες της με τους βουλευτές η Μέρκελ δεν άφησε κανένα περιθώριο επικείμενης αλλαγής στην πολιτική της και έκανε έκκληση για ενότητα. «Γνωρίζω τις ανησυχίες σας, αλλά σας καλώ να αναλογιστείτε ότι η δική σας λύση δεν είναι απαλλαγμένη κινδύνων», τόνισε καλώντας τους Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές να τη συνοδεύσουν «έστω και λίγο» στο δικό της δρόμο.

Την ώρα που η καγκελαρία βρίσκεται υπό αμφισβήτηση και οι επαναστάτες απειλούν την κυριαρχία της, η Μέρκελ δήλωσε ότι θα δώσει στη διπλωματία ακόμα έναν μήνα. Μέσα στο διάστημα αυτό αναμένονται συζητήσεις με τους Τούρκους ηγέτες στο Βερολίνο την Παρασκευή, ένα διεθνές συνέδριο σχετικά με την ενίσχυση των προσφύγων της Συρίας στο Λονδίνο στις αρχές του Φεβρουαρίου και το συμβούλιο των των ηγετών της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου, όπου παράλληλα με το μέλλον της Βρετανίας στο μπλοκ, η κρίση των προσφύγων "πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο”.