Πολιτική

Πιέζει για ομαδικές απολύσεις το ΔΝΤ


Ενώ τα εργασιακά αποτελούν το κρίσμότερο και φλέγον θέμα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, έντονες πιέσεις ασκούνται απο πλευράς του ΔΝΤ για την απελευθέρωση του ορίου ομαδικών απολύσεων και τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Θεσμών δεν έχουν αποσαφηνίσει τις θέσεις τους στο ζήτημα των απολύσεων. Οσον αφορά τον κατώτατο μισθό η ελληνική πλευρά αποδέχεται μόνο τον τρόπο καθορισμού του που προτείνουν οι δανειστές και όχι το ύψος του ποσού.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος πιέζει και κοινή βούληση, όπως έχει διατυπωθεί πολλάκις, είναι να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση εγκαίρως πριν τις 5 Δεκεμβρίου. Το εργασιακό φυσικά αποτελεί το "μεγαλύτερο αγκάθι", ενώ κατ' αρχήν συμφωνία φέρεται να υπάρχει αναφορικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Βασικές προτεραιότητες της νέας Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου είναι η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, ειδικά στο επίπεδο των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες έχουν καταρρεύσει, και η επεκτασιμότητα τους.

Οι πρόσφατες δηλώσεις άλλωστε τόσο του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και Επιτρόπου επί των Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί μεταφράστηκαν ως "καλό σημάδι" για την συνέχεια εφόσον η ελληνική πλευρά ξεπέρασε τον "σκόπελο" της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Υπό αυτό το πρίσμα ο Υπ. Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας στην WSJ προειδοποιώντας τόσο την Γερμανία όσο και τους πιστωτές για μια ενδεχόμενη κωλλυσιεργεία στις διαβουλεύσεις και το αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει.  

Ο Τσακαλώτος απέρριψε πάντως τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει το θέμα του ελληνικού χρέους λόγω των επερχόμενων εκλογών. Η ελάφρυνση του χρέους δεν θα «μεταφραζόταν» σε αξιοσημείωτο κόστος για τον μέσο ψηφοφόρο στο Αμβούργο, σημείωσε. Κατά τον ίδιο, η Γερμανία δείχνει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εάν πάρει την ελάφρυνση χρέους. «Σε κάποιο στάδιο μίας σχέσης, πρέπει να εμπιστευτείς τον άλλον, διότι η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει τεράστιες συνέπειες».