Πιέζει εκ νέου ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν για τον τερματισμό του QE εντός του 2018, προειδοποιώντας για τις αρνητικές παρενέργειες στις αγορές, ενώ εκφράζει επιφυλάξεις για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί δημιουργίας «ταμείου κρίσης» και τάσσεται κατά μιας «βεβιασμένης» ένταξης της Βουλγαρίας στην Νομισματική Ένωση.
«Θα θεωρούσα λογικό από την σημερινή σκοπιά τον τερματισμό του προγράμματος της ΕΚΤ εντός του 2018», δηλώνει ο κ. Βάιντμαν στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, επαναλαμβάνοντας την επί της αρχής κριτική του στην πολιτική του Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Οι αγορές έχουν αρνητικές παρενέργειες οι οποίες δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Με αυτόν τον τρόπο οι κεντρικές τράπεζες έχουν γίνει εν τω μεταξύ οι μεγαλύτεροι πιστωτές των κρατών», επισημαίνει, αναφερόμενος στο πρόγραμμα που έχει κοστίσει μέχρι σήμερα περίπου 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Η σχετική πρότασή του πάντως μειοψήφησε στο Συμβούλιο της ΕΚΤ το περασμένο φθινόπωρο.
Ο κ. Βάιντμαν προειδοποιεί ακόμη για την πρόταση της Κομισιόν για σύσταση ενός περαιτέρω «ταμείου κρίσης». «Οι τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν δεν με έχουν πείσει: οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν ενδυναμώνονται εκ του αποτελέσματος, ενώ, την ίδια ώρα θα εισαχθούν όλο και περισσότερα στοιχεία κοινοτικής ευθύνης στην Ευρωζώνη. Αυτό δεν καθιστά την Νομισματική Ένωση πιο σταθερή μελλοντικά», τονίζει. Στην ίδια λογική, ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τάσσεται και κατά μιας «βεβιασμένης» ένταξης της Βουλγαρίας στην Νομισματική Ένωση. «Ένα από τα πιο σαφή διδάγματα από την κρίση είναι ότι χώρες οι οποίες συμμετέχουν στην Νομισματική Ένωση θα πρέπει να μπορούν να σηκώσουν το βάρος της παραίτησης από την εθνική νομισματική πολιτική. Για αυτό η οικονομία τους θα πρέπει να είναι βιώσιμα έτοιμη για το ευρώ. Με μια βεβιασμένη ένταξη με το ζόρι τελικά δεν θα βοηθηθεί ούτε η συγκεκριμένη χώρα ούτε η Νομισματική Ένωση ούτε η ΕΕ», δηλώνει.
Ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ το φθινόπωρο του 2018, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Βάιντμαν ερωτάται αν θα μπορούσε να αναλάβει την θέση και ένας γερμανός τραπεζίτης, για να απαντήσει ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται καμία εθνικότητα, ειδάλλως θα μπορούσε να ζημιωθεί και η στήριξη στην Νομισματική Ένωση. Καμμία εθνικότητα ωστόσο δεν θα πρέπει να θεωρείται και «φαβορί», διευκρινίζει, καθώς αποφασιστικός πρέπει να είναι ο προσανατολισμός προς την μακροπρόθεσμη σταθερότητα.