Σε δοκιμασία αντοχών και στηρίξεων υποβάλλεται η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς συνεχίζεται για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση η διολίσθηση μετοχών και δεικτών. Αρνητικό κλίμα και στην αγορά ομολόγων, όπου το παρατεταμένο ράλι διαδέχονται μαζικές ρευστοποιήσεις, που προκαλούν πτώση τιμών-ανάκαμψη των αποδόσεων.
Στο ΧΑ κρίσιμη καμπή και χρονικό ορόσημο για την περαιτέρω πορεία θα αποτελέσει το σημερινό κλείσιμο των Παραγώγων, που θα «απελευθερώσει δυνάμεις». Επιφυλακτικοί οι αναλυτές, δεν διακινδυνεύουν προβλέψεις, εκτιμώντας ότι η συνέχεια αποτελεί ανοιχτό στοίχημα.
Ολοι συμφωνούν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο στην αγορά έχει αυξηθεί και η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.
Πιέσεις θα συνεχίσουν να προκαλούν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ενώ καθοριστικές παράμετροι διαμόρφωσης κλίματος θα είναι η εκλογική αβεβαιότητα και εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά .
Μετοχές και δείκτες
Προς το παρόν η αγορά αγωνίζεται να κρατήσει τις βραχυχρόνιες στηρίξεις και να απομακρύνει τον κίνδυνο βαθύτερης διόρθωσης.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται περί τις 830 μονάδες με απώλειες 0,80%. Νωρίτερα σημείωσε χαμηλό ημέρας -1,45% στις 824,68 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,60% στις 2.125,5 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,90%, έχοντας κινηθεί μεταξύ +0,39 % και -3,09%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου πλήν Τρ. Ελλάδος (+1,2%). Attica Bank -6,2%, Eurobank -3,5%, Πειραιώς -2,6%, Εθνική -0,9%, Alpha -0,6%
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η ΔΕΗ (+4,2%), ανακάμπτοντας μετά το χθεσινό -17% που προκάλεσε η ενορχηστρωμένη καταστροφολογία για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Μυτιληναίος +0,9% με κέρδη μικρότερα του 0,5% Φουρλής, Σαράντης και ΟΠΑΠ.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Cenergy -2%, ΟΛΠ -1,6%, Τιτάν και Lamda -1,2%,