Πολιτική

Πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές και ομόλογα


 Οι αντιφατικές πληροφορίες από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και η σεναριολογία για το τι θα γίνει με ελάφρυνση χρέους – εκταμίευση δόσης και ένταξη στο QE,  συντηρούν την αβεβαιότητα στο χρηματιστήριο και στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Εντονη μεταβλητότητα  στο ΧΑ, πιέσεις στα τραπεζικά χαρτιά, λόγω των ανησυχιών ότι απομακρύνεται η προοπτική ένταξης των ελληνικών χρεογράφων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η διόρθωση που αναμενόταν στο ΧΑ μετά την αρνητική για την Ελλάδα έκβαση του Eurogroup συντελείται με αργό ρυθμό και με βασικό «εργαλείο» τις τραπεζικές μετοχές. Οι βασικοί δείκτες καταγράφουν μικρές απώλειες, καθώς η πτώση των τραπεζικών χαρτιών αντισταθμίζεται κατά μεγάλο μέρος από την άνοδο εμποροβιομηχανικών blue chips.

Πολλοί διαχειριστές επενδυτικών χαρτοφυλακίων αξιοποιούν  την ευκαιρία για να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους, εκτιμώντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι θέμα δύο-τριών εβδομάδων και ότι η αγορά θα επανέλθει γρήγορα σε ανοδική τροχιά.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ως θετική ένδειξη το γεγονός ότι ο ημερήσιος τζίρος στο ΧΑ ήταν χθες αυξημένος και σήμερα κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα – περίπου 32 εκατ. ευρώ σε τρείς ώρες συνεδρίασης, με προοπτική να διαμορφωθεί περί τα 70 εκατ. σε ημερήσια βάση.

Μεικτή, αντιφατική εικόνα στην αγορά ελληνικών ομολόγων: Το διετές, που πιέσθηκε χθες περισσότερο, σήμερα ενισχύεται (η τιμή του ανεβαίνει, η απόδοση υποχωρεί κατά 19 μονάδες βάσης, στο 5,78%). Αντίθετα, πέφτει η τιμή του 10ετούς και η απόδοση του ανεβαίνει κατά 10 μ.β. στο 5,88%.

 Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο σε όλους τους δείκτες και με σημαντικά κέρδη στις τράπεζες. Γρήγορα όμως η αγορά πήρε καθοδική κατεύθυνση. Οι βασικοί δείκτες κινούνται αυτή την ώρα κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,25% στις 781 μονάδες. Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει οριακές απώλειες 0,10% στις 2.083 μονάδες.

Στο -2,60% βυθίζεται ο τραπεζικός δείκτης, ενώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης σημείωσε +1,14%.

Στο -10% η Attica Bank (μετά τον υπεδιπλασιασμό της τιμής της τις τελευταίες εβδομάδες). Eurobank και Alpha -2,5%, Εθνική και Πειραιώς -2,1%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips  ξεχωρίζουν Lamda +5,3%, ΔΕΗ +4,2%, Coca-Cola +2,3%,  Μυτιληναίος και Σαράντης +1,6%.

Στον αντίποδα ΟΠΑΠ -1,7%, ΟΛΠ -1,1%, Motor Oil  και ΤΕΝΕΡΓΑ -0,8%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις